Jet savaş uçakları için nesil kavramı tarihsel gelişimlerini anlamak için önem taşıyor. Daha önceden birinci ve ikinci nesil jet savaş uçaklarının gelişimleri için buradaki bağlantıdan nesil kavramını öğrenebilirsiniz.
Üçüncü Nesil Jet Savaş Uçakları
Üçüncü nesil jet savaş uçakları 1960’lı yılların başından itibaren görülmeye başlamıştır. 1970 yılında ise aktif olarak sahada kullanılmıştır. Bu dönemde ikinci nesil uçaklara göre jet kavramına daha çok uyan gelişmeler yaşanmıştır. Manevra kabiliyeti ve havadan yere taarruz yeteneklerine de sahip olan bu dönemdeki uçaklar önemli bir gelişme kaydetmiştir. Kokpitlerde kullanılmış olan buharlı göstergeler yerine de analog yapıdaki göstergeler koyulmuştur. Ayrıca dikey kısa kalkış ve iniş için de özel teknoloji geliştirilmiştir.
Hava hava füzelerinin de etki menzilinde artış yaşanmıştır. Yarı aktif güdümlü füzeler sayesinde de görüş ötesi savaş ortamı da sağlanmıştır. Ayrıca hava yer taarruz yetenekleri de yine bu dönemde hızlı bir gelişme göstermiştir. Ayrıca bu dönemde hava kuvvetleri tarafından kullanılan arazi takip sistemleri sayesinde de yere taarruz yapabilme kabiliyetinde artış görülmüştür. AGM65 Maverick türünden elektro optik güdümlü hava yer füzeleri de yine bu dönemde standart mühimmat haline gelmiş ve lazer güdümlü bombalar da hassas vuruş özelliklerini geliştirmiştir. Hedefleme podlarının gelişmesi ise beraberinde hassas güdümlü mühimmatların kullanılmasına da neden olmuştur. Üçüncü nesil savaş uçakları Fransız Mirage 3, Sovyet yapımı Mig23 ve ABD yapımı F4 olarak öne çıkıyor.
Dördüncü Nesil Jet Savaş Uçakları
Dördüncü nesil jet savaş uçakları 1970’li yılların başından 1980’li yılların sonuna kadar geçen süreçte yapılan jet uçaklarını ifade eder. Bu uçaklar çoklu rollerde görev almıştır. Bu yüzden de çok karmaşık sayılacak aviyonik sistemlere ve silahlara sahiptir. Özellikle fly by wire yönetime sahip olan uçuş kontrol sistemleri ile manevra kabiliyetleri yerde ve havada büyük gelişme göstermiştir. FADEC sisteminin geliştirilmesi de yine dijital motor kontrolünü sağlamıştır. Ayrıca ilk uzun menzile sahip olan aktif radar güdümlü hava hava füzesi de bu uçaklardadır. Mirage 2000, Sovyet yapımı Mig29 ve ABD yapımı F16’lar bu nesle ait örneklerdir.