Tonlarca ağırlıktaki uçaklarda bulunan lastikler inanılmaz derecede ağırlık taşıyacak ve patlamayacak şekilde tasarlanmıştır. Uçak lastikleri, naylon, aramid kumaşlarla ve özel alüminyum çelik takviyeler ve sentetik kauçuk bileşiklerin bir kombinasyonundan yapılmıştır. Aynı zamanda, uçak lastikleri kamyon lastiklerinin iki katı ve bir arabanın altı katı şişirilir. Çünkü basınç ne kadar yüksekse, lastik o kadar güçlü ve uçağı destekleyecek kadar dirençli olmalıdır.
Uçak Lastikleri Ve Nitrojen
Uçak lastikleri normal hava ile şişirilmez. Aksine, uçak lastikleri nitrojen ile doldurulur. Nedeni; sıcak ve soğuk havalarda sıcaklık farkının neden olduğu değişikliklerle lastik basıncının azalmadığı veya artmadığı tespit edilmiştir. Nitrojen oksijenden daha kararlı bir madde olduğu için yüksek sıcaklıklara ve basınçlara dayanabilir. Bu nedenle, uçak lastikleri diğer tüm araç lastiklerinden daha zorlu koşullara dayanabilir.
Lastiklere nitrojen enjeksiyonunun bir başka nedeni, bir kaza veya acil durumda lastiklerin yanmasını ve tutuşmasını önlemektir. Çünkü nitrojen yanmaz. Bu nedenle uçak lastiklerindeki yanıklardan kaynaklanan herhangi bir sorun yaşanmaz. Nitrojenle şişirilen lastik, görsel olarak öyle görünmese de hafiftir. Uçak lastiklerine nitrojen basılması, yol tutuşunu veya frenlemeyi değiştirmez.
Uçak Lastiklerinin Kullanımı
Uçak lastikleri farklı manevra, sürüş ve hareket özelliklerine sahiptir. Örneğin, bir uçak lastiğinin oluklu olmasının nedeni, ıslak bir yüzeye düşmesi durumunda suyu tahliye etmesi gerektiğidir.
Uçaklar indiğinde lastiklere neler oluyor, bahsetmek gerekirse; ilk olarak, uçak inişinden sonraki ilk birkaç dakika içinde lastikler yuvarlanmıyor, kayıyorlar. Uçak, tekerleklerin hızı uçağın hızıyla eşleşene kadar tekerlekleri pist boyunca çeker, bu nedenle indiğinde lastiklerden duman çıkar. Janta takılan termal musluklar ile lastiklerin termal patlaması engellenmektedir.
Ayrıca uçağın yan tarafında, 180 veya 300 derecede devreye girebilen güvenlik aksesuarları ve termal prizler bulunmaktadır. Yüksek sıcaklıklarda pedal çevirmeyi durdurur ve lastikteki nitrojen gazı basıncını serbest bırakır. Bu, zincirler çalışırken yüksek sıcaklıktaki lastiklerin patlamasını ve ayrılmasını önler.
Tipik bir yolcu uçağının 20 lastiği vardır ve 38 tonluk bir yük taşıyabilir. Her bir lastik 6 kata kadar kaplanabilir ve uçaklarda güvenle kullanılabilir. Uçak, lastik değiştirmeden 274 km / s hızla piste en az 500 defa sert iniş yapabiliyor. Bugün havayolları, 200 – 300 iniş ve kalkışa ulaştığında lastik değiştiriyor.