1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri
Trendlerdeki Yazı

Uçaklarda Basınç Travması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Uçaklarda Basınç Travması Neden Olur? Nasıl Geçer?
0

Uçaklarda Basınç Travması Nedir?

Yolculuk planı yapan insanların ilk tercihleri konfor ve güvenlik açısından düşünüldüğü zaman uçak yolculuğudur. Konforlu bir seyahat hayal eden yolcuların karşılaşmaları yüksek olumsuzlukların başında basınç travması gelmektedir. Bazı durumlarda kalıcı hasarlara neden olan basınç travması hakkında yolcuların cevaplarını merak ettiği sorular vardır. Uçak yolculuğunu tercih eden seyehat severlerin basınç travmasına maruz kalmaları bazen kaçınılmaz oluyor. Hem yetişkinlerin hem de çocukların etkilendiği bu durumun ne olduğu, nedenleri, belirtileri ve maruz kalındığında yapılması gerekenler uçak yolculuğunu tercih edenler tarafından bilinmesi gerekiyor. Sıkça rastlanan bu durum hakkında cevabı merak edilen birçok soru vardır. Bunlardan bazıları; Basınç travması nedir? Uçaklarda basınç travması nedenleri nelerdir? Çocuklarda basınç travması nedir? Uçakta basınç travmasının belirtileri nedir? Basınç travmasına karşı alınabilecek önlemler nelerdir?

Basınç Travması Nedir?

Basınç travması (Barotravma) , ortamdaki basıncın değişim göstermesi ile kulak içindeki basıncın dengelenememesiyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Normal şartlarda basınç değişimlerinin orta kulağın ortamdaki var olan basıncın dengelenmesi gerekir fakat basınç travması durumunda bu denge sağlanamaz. Uçakların iniş ve kalkış esnasında rastlanan bu durum, kulağın fizyolojik yapısından dolayı uçak iniş yaparken daha fazla hissedilir. Basınç travması nedeniyle orta kulaktaki basıncın dengelenememesi ve basıncın dış ortamdaki basınçla eşitlenememesi, kulak zarı delinmesine bile neden olabilir.

Uçaklarda Basınç Travmasının Nedenleri Nelerdir?

Uçaklar havalanırken kalkış anında uçağın iç ortamında bulunan hava dışarı çıkar. Bu esnada yolcu acı hisseder ancak basınç dengesinin sağlanması uçağın iniş anına göre daha basittir. Uçağın iniş esnasında ise basınçtan dolayı kulak zarı içeri doğru esner ve bu durum kişinin kulak bölgesinde ve baş civarında ciddi acılar çekmesine sebep olur. Uçakta seyahat eden yolcunun grip veya nezle olması basınç travmasını diğer yolculara oranla daha sık yaşar. Bazı yolcular bu durumu oldukça şiddetli ve acı içerisinde yaşar.

 Çocuklarda Basınç Travması

Kulak enfeksiyonu riski göz önünde bulundurularak birde basınç travmasından etkilenmemesi için 2 yaş altında ki çocukların uçak yolculuğu yapmaları önerilmemektedir. Bebeklerin beslenmesi olayını uçağın alçalması esnasında yapılması, çocuğun dik pozisyonda tutulması gerekir ve bu durum çocuğun östaki borusunun açılmasıyla basınç travmasının etkilerini azaltacaktır.

Uçakta Basınç Travmasının Belirtileri

Uçakta basınç travmasının birçok belirtisi vardır. Bunlardan birkaçı ; baş dönmesi, burun kanaması, hafif işitme kaybı, kulakta acı hissi, kulak içinde basınç hissi, kulak tıkanıklığı, kulak iltihabı ve kulak zarı delinmesi olarak sıralanabilir.

Basınç Travmasına Karşı Alınabilecek Önlemler

Basınç travmasına karşı alınabilecek birçok önlem bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ;

  • Uçağın iniş ve kalkış anında su içmek
  • Uçağın iniş ve kalkış anında sakız çiğnemek
  • Çene kaslarını hareketlendirmek
  • Esneme eyleminde bulunmak
  • Yolcuların uçuş öncesinde burun tıkanıklığı varsa burun tıkanıklığı açıcı sprey kullanmaları destek sağlayabilmektedir. Burun spreyleriyle açılan burun basıncın dengelenmesine yardımcı olur.
  • Uçağın iniş sırasında valsalva manevrası yapmak basıncı dengeleyerek ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

Uçakta basınç travması hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebiliyor.  Kulak enfeksiyonu olan çocuklarda basınç travmasının sonucunda kulak zarı yırtılmasına rastlanabiliyor. Bu durumda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir