1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Uçakların Bakımı Nasıl Yapılır? Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Uçakların Bakımı Nasıl Yapılır? Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
0

Uçak Bakımı Ve Bilinmeyenleri

Uçak hayatımıza girdiğinden beri ulaşım sektörüne hız katan ender ulaşım araçlarından biridir. Özellikle çalışma hayatının telaşında acil toplantılara, seminerlere ve görüşmelere yetişmek için sıkılıkla tercih ettiğimiz uçaklar uzakları yakına getiren bulunmaz nimetlerdendir.

Ancak hayatımızın bu kadar orta yerinde yer alan uçak bakımı ve onarımı, uçuş için gerekli hazırlıkların tamamlanması nasıl gerçekleşmektedir? Uçak bakımı nasıl yapılır? Özellikle uçak ve helikopter kazaları sorusunda aklımıza gelen bu sorunun cevabı biraz karmaşıktır.

Hem bakımını yapanların hem de bakım sonrası kullanıma sunanların büyük sorumluluk aldığı uçakların kullanımı kadar öncesi de bir o kadar zorlu bir süreci kapsamaktadır. Uçak bakımı sadece tek bir işlemle sınırlı değildir. Karmaşık ve detaylı birçok işlemi içinde barındıran oldukça zorlu bir uygulamadır.

Uçak Bakımında Kullanılan Yöntemler

Uçak bakımı, üreticiler tarafından hazırlanan teknik düzenlemeler çerçevesinde uçuş takvimine, uçuş saatine ve iniş-kalkış sayısına göre yapılır. Takvimi baz alan uygulamada, 1 Ocak’ta yaptırılan bakımı, ertesi yıl 1 Ocak’ta tekrar yapılmak zorundadır. Eğer saat esaslı bakım yapılacaksa, fiili uçuş saatine göre bakım yapılır. Örneğin o sene yalnızca 100 saat uçuş yapılmışsa belirlenen saat periyoduna uygun bakımı yenilenmelidir.

Uçak Bakımı Nasıl Yapılır?

Uçak bakımı sırasında yazılanların dışında bir şey yapılmamalı ve yapılan her işlemin uçağa ait deftere ve açılan bakım kartına yazılması gerekmektedir. Bakım kayıtları çok sıkı tutulan kayıtlardır. Çünkü kaza sonrasında yapılan teknik incelemelerde bakım kayıtları dikkate alınmaktadır. Bakım kayıtları olarak bahsedilenler aslında uçak bakım teknisyeninin uçakta yapmış oldukları işlemlerinin bir tür arşivi niteliğindedir. Ayrıca her uçağa ait bir sicil dosyası hazırlanmaktadır. Bu kayıtlar uzun yllarca saklanır ve uçak piste çıkana kadar saklanmaya devam edilir. Bu uygulama sayesinde uçağa 30 yıl önce hangi işlemler yapılmış, kim tarafından yapılmış rahatlıkla tespit edilmiş olur.

Bakımın Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Uçak bakımını yapan bakım şirketlerinin bünyesinde bulunan kalite birimleri tarafından denetleme işlemi yapılmaktadır. Bu birimler herkesi denetleyebilme, kurallara aykırı uygulamaları yeniden yaptırabilir veya kayıtlarda tespit edilen eksikliklerin giderilmesini isteyebilmektedir. Bakımın diğer kontrol ayağını ise çift imza ile yapılan uygulamalar oluşturmaktadır.

Uçakların Bakımını Kim Yapar?

Uçak bakımı teknisyenler tarafından yapılmaktadır. Ayrıca bir supervizor vardır. Bakımın doğru yapılıp yapılmadığını, prosedürlere uygun işlem yapılıp yapılmadığını, kayıtlarının düzenli olup olmadığını kontrol eder ve işi yapan teknisyenle birlikte yapılan iş imza altına alınır. Tüm bu işlem sonucunda hem sorumluluk hem de iş bölümü yapılmaktadır.

Uçak bakımı katı kuralları olan ve çok sıkı denetimden geçen bir işlemdir. Uçak bakım kitabında belirtilenlerin dışında yapılan her işlemin kayıt altına alınması hem güvenli bir uçuşun sağlanması hem de kayıtların devam ettirilmesi için önem arz etmektedir. Dolayısıyla uçak bakımı tek başına bir işlemi ifade etmemektedir.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir