1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Yolcu Uçaklarının Kanat Uçları Neden Kıvrıktır?

Yolcu Uçaklarının Kanat Uçları Neden Kıvrıktır?
0

Yolcu uçaklarının kanatlarının uçları genel olarak kıvrık bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla bu kısımlar genel olarak havayolu şirketinin logo ve web sitesini içerir ve farklı renklerde boyanır. Peki, hiç bu kanat uçlarının neden kıvrık olduğunu düşünmüş müydünüz?

İnternette ya da sosyal medyada gezerken uçak ile seyahat edip cam kenarında oturan kişilerin çekmiş oldukları fotoğraflarda uçakların tipi ve modeline bağlı olarak kanatlarının kıvrık yapıya sahip olduğunu ve bu kıvrık yapının farklı büyüklük ve şekilde tasarlandığını görmüşsünüzdür. Yolcu uçakları bu kıvrımlar olmadan da uçuşlarını tamamlayabilirler. Yani aslında uçağın kanatlarında bu kıvrımlara ihtiyacı yoktur. Fakat bu küçük kıvrımların yolcu güvenliği, gürültü kirliliğini önleme ve yakıt tasarrufu sağlama gibi görevleri bulunmaktadır.

Uçaklarda kıvrık kanat uçları yıllardır kullanılmasına rağmen muhtemelen hiçbir zaman bir yolcu olarak ne işe yaradığını ya da uçağa ve uçuşa bir faydasının olup olmadığını düşünmemiş olabilirsiniz. Hatta içinizde zaman zaman bu parçaların sadece reklam için kullanıldığını ve reklam panosu olduğunu düşünmüş olabilirsiniz. Fakat bilmelisiniz ki bu kanat uçları uçağın hava içerisinde kolayca hareket etmesini sağlayan önemli bir parçasıdır.

Kıvrık Kanat Uçlarının Amacı Nedir?

Dünya’nın en büyük uçak üreticilerinden birisi olan Airbus firması, A380 ve A350 gibi geniş bir gövdeye sahip modellerinde de dahil olmak üzere kıvrık kanat uçlarını kullanmayı tercih etmektedir. Hatta son yıllarda tasarladığı ve ürettiği uçak modellerinde de bu kanat uçlarına yer vermektedir. Firma bu kanat uçlarının uzun süredir uçağın uçuş verimini arttırdığını bilmekte ve uygulamaktadır. Reklam panosu benzeri bu küçük parçalar gürültü kirliliğini azaltırken uçağın hava içerisinde geri sürüklenmesini azaltır. Bu sayede uçak daha az güç harcamakta ve daha az yakıt tüketerek aynı hıza ulaşabilmektedir. Dolayısıyla yakıttan tasarruf sağlayarak yakıt maliyetini düşürmektedir.

Kanat uçlarının kullanımı yaklaşık olarak 1980’li yıllara dayanmaktadır. Bu yöntemin kullanıldığı ilk model ise Boeing 747 uçakların ilk versiyonlarıdır. 1973 yılında patlak veren petrol krizi sebebiyle ortaya çıkan projeler ile yakıtta tasarruf edilmeye çalışılıyordu. Dolayısıyla bu kıvrık kanat uçları da o dönemki projeler arasından çıktı. Ne kadar tasarruf sağlayabilir ki demeyin. Bu küçük kıvrımlar yaklaşık olarak %6 – %7 arasında bir yakıt tasarrufu sağlıyor.

Bu yakıt tasarrufu projelerinde Amerikan Uzay Dairesi (NASA)’de yer aldı. NASA mühendislerinden R. T. Whitcomb, 1970’li yıllarda uçak kanatlarını kıvırarak yakıt tasarrufunu %6 – %7 sağladığını ve %20 geri sürüklenmede azalma sağlandığını görmüştür.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir