1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri
Trendlerdeki Yazı

Uçuşlar Neden Ertelenir? Uçuş Gecikmelerinin Nedenleri

Uçuşlar Neden Ertelenir? Uçuş Gecikmelerinin Nedenleri
0

Havaalanında yer alan uçuş program panoları uçakların hangi yöne saat kaçta gideceklerini paylaşır. Bu ekranlarda uçuşlarınızı kontrol edebilir ve kapılarınızı kontrol edebilirsiniz. Uçağınızın gecikme ve rötar gibi durumları da bu panoya yansıtılır. Uçağınız rötar yapmış ise muhtemelen moraliniz bozulacaktır. Peki uçaklar neden rötar yapar?

Bu yazıda, uçuş gecikmelerinin en yaygın nedenlerini açıkladık.

Uçuşlar Neden Ertelenir?

Uçuşlar arasında uçak dönüşleri, yolcu dakikliği, teknik ve mürettebat performansı gibi, taşıyıcının doğrudan kontrolü altında olan faktörler vardır. Öte yandan, hava durumu, hava trafik kontrolü, güvenlik, havaalanı koşulları vb. gibi havayolunun kontrolü dışında olan belki de daha fazla faktör vardır. Gerçek şu ki, uçaklar uçmaya devam ettiği sürece, uçuş gecikmeleri bu deneyimin bir parçası olacaktır. İstatistik Bürosu’na göre, tüm uçuşların yaklaşık %20’si 15 dakika veya daha fazla sürede erteleniyor.

Hava Trafik Kontrolü (ATC) kısıtlamaları

Bazı durumlar da iniş ve ya kalkış sırasında yoğun trafik oluşabilir. Bu durum gecikmeye neden olabilir. Bu trafiğin çoğu Londra, Paris ve New York gibi merkez çevrelerinde yaşanıyor.

Olumsuz hava koşulları

Olumsuz hava koşulları genellikle uçuş gecikmelerinin ana nedenlerinden biri olarak gösterilir, ancak çoğu insanın düşündüğü kadar yaygın değildir. Bunun nedeni, hava durumu uygun görünmese bile, uçuşun zamanında gerçekleştirileceği kesin değildir.

Kuş çarpmaları

Bazen, bir uçak ile havada uçan bir hayvan (genellikle bir kuş) arasındaki çarpışmanın sonucu olarak bir uçuş gecikebilir. Havacılıkta bu olaylara “kuş çarpmaları” denir. Bu olayların çoğu kalkış ve iniş sırasında gerçekleşir. Tipik olarak çok az hasara yol açsalar da yine de bir güvenlik tehdidi olarak kabul edilirler.

Aktarmalı bilet yolcuları

Bazı durumlarda havayolu, aktarmalı yolcuları uçağa bindirmek için uçuşu biraz geciktirebilir. Genel bir kural olarak, taşıyıcılar yolcuları aktarma yapmak için beklemezler ama duruma göre ufak tefek gecikmeler yaşanabilir.

Bagaj aktarmaları

Bir veya birden fazla aktarması olan yolcular check-in bagajı ile seyahat ederken, bir sonraki uçuşlarına da aktarılmalıdır. Bazı durumlarda, yer hizmetleri bagajı transfer etmek için biraz daha fazla zaman gerektireceğinden, bu küçük bir uçuş gecikmesinin nedeni olabilir.

Kargo

Ticari havayolları sadece yolcu ve bagaj taşımıyor. Aslında kargo, toplam gelirlerinin %5 ila 10’unu oluşturuyor.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir