1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Uçak Denize Doğru Düşerken Pilotlar Kullanma Kılavuzuna Baktı

Uçak Denize Doğru Düşerken Pilotlar Kullanma Kılavuzuna Baktı
0

Lion Air’e ait Boeing 737 Max tipli uçak Endonezya’dan havalanmasının hemen ardından uçağın bilgisayar kısmında yaşanan bir sorun nedeniyle burnunu sürekli aşağı çektiğini ve pilotların sorunu çözebilmek adına düşene kadar kullanma kılavuzuna bakıp sorunu gidermeye çalıştıkları anlaşıldı.

Aynı uçakta, daha önce de bu arızanın verildiğini ve arızayı kokpitte bulunan başka bir pilotun giderdiği ortaya çıktı. Boeing 737 tipli uçak kalkıştan 12 dakika sonra Cava denize çakıldı ve kazada 189 kişi ölmüştü. 10 Mart tarihinde Etiyopya Havayolları’na ait bir uçak kazası daha olmuş ve o kazada da 157 kişi hayatını kaybetmişti. İki kaza yapmış uçağın da aynı tip uçak olması tartışmalara neden oldu.

Kaza Günü Ne Yaşandı?

Ülkenin önde gelen haber ajanslarından Reuter’in adı açıklanmayan uzmanlar tarafından hazırlanan bir içeriğe yer verdi. Haber ajansının ulaştığı verilere göre Lion Air uçağı kara kutusundaki ses kayıtlarında, pilotların son ana kadar uçaktaki arızayı gidermek için kılavuza baktıkları anlaşılıyor. Henüz tüm içeriklerinin servis edilmediği kayıtlara göre kaptan pilot uçağın kalkışından kısa bir süre sonra uçağı kontrol etmekte zorlanmasının ardından, yardımcı pilottan söz konusu arıza için kullanma kılavuzuna bakmasını istiyor. Bu durum üzerine yardımcı pilot kalkıştan birkaç dakika sonra, uçuş kontrolü sorunu yaşadıkları mesajını gönderiyor. Yanan arıza lambası sonrasında, kaptan pilotun bir sorun olduğunu anlamış olmasına rağmen yardımcı pilot her şeyin normal seyrinde olduğunu söylüyor. Anti Stall adı verilen arızayı veren bilgisayar, hız seviyesinin ihtiyaç duyulandan az olduğunu ve bu sebeple uçağın burnunu 20’den fazla aşağı çektiği, ancak pilotların bunu engelleyemediği belirtiliyor.

Ses kayıtlarının dinlenmesinden sonra, uçağın 31 yaşındaki Kaptan Pilotu, kazanın son anına kadar sessizliğini korurken, Endonezyalı yardımcı pilot ise kaza esnasında sesli bir şekilde bağırdığı anlaşılıyor.

Etiyopya Havayolları uçak kara kutusunu Fransa’da inceleme çalışmalarına devam ederken, ilgili rapor henüz yayımlanmadı. Fakat görünen o ki bu iki pilot uçuş kontrolü sorunu yaşadıklarını bildirmiş ve kaza riski olduğunu bildirmişti.

Etiyopya’da yaşanan trajik kazanın ardından dünyada 300’den fazla Boeing 737 Max kullanım dışı bırakılmış ve sipariş listesinde yer alan 5 bin uçak teslimatları askıya alınmıştı.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir