1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Pilot Nasıl Olunur? Hangi Şartlar Gereklidir?

Pilot Nasıl Olunur? Hangi Şartlar Gereklidir?
0

Pilot Nedir, Kimdir?

Pilotlar hava yolu şirketlerinin yolcu uçaklarını, kargo uçaklarını veya şahısların uçaklarını uçurmakla görevli kişilerdir. Bu görevi icra eden kişilere pilot adı verilir. Uçuş esnasında pilotların bulunduğu kısma kokpit ya da pilot köşkü adı verilir. Kokpitte genelde iki tane pilot olur. Bu pilotların bir tanesi kaptan pilot diğeri ise yardımcı pilottur. Eğer uçuş saatleri uzun sürecekse birden fazla yardımcı pilotla uçuş gerçekleştirilir. Kaptan pilot uçuş kontrolünden sorumludur. Yardımcı pilotlar ise hava trafiğinin kontrolünden sorumludur ayrıca kule ile iletişimi sağlarlar.

Nasıl Pilot Olunur?

Pilot olmak için öncelikle pilotluk mesleğine uygun olup olmadığınızı anlamalısınız. Çünkü pilotluk mesleği her ne kadar cezbedici ve havalı bir meslek gibi görünse de büyük sorumluluk gerektiren ve aşırı stres altında bir meslektir. Ayrıca pilot olmak için bütçenizin buna uygun olması gerekir çünkü pilotluk eğitimleri oldukça maliyetlidir. Bunun yanı sıra pilotluk unvanını aldıktan sonra ömür boyu pilotluk yapabilirim diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü pilotlar her yıl birkaç kez bazı testlerden geçerler ve yetersiz görülürlerse mesleklerine veda etmek zorunda kalırlar. Ayrıca sürekli sağlıklı bir birey olmak zorundasınızdır çünkü herhangi bir sağlık sorunu yaşayan pilotlar mesleği bırakmak zorunda kalmaktadırlar. Tüm bunları göze aldıktan sonra “ Nasıl pilot olunur? ” sorusunun asıl yanıtlarına gelecek olursak aşağıda bu cevapları bulabilirsiniz.

Pilot olabilmek için birden fazla yollar vardır. Bunun için sivil havacılık okullarından mezun olabileceğiniz gibi ücretli pilotluk kurslarından da eğitim alabilirsiniz. Pilot olmak için erken yaşta olmanız sizin için avantaj sağlayacaktır. Eğer pilot olmak istiyorsanız lise mezunu bir birey olmanız yeterlidir ancak üniversite mezunlarının şansı daha büyüktür. Çünkü hava yolu şirketleri genellikle lisans mezunu adaylara daha fazla şans verirler.

Pilotluk mesleğini icra etmek için pilotaj eğitimi almanız gerekmektedir. Bunun yerine ücretli okullarda bir buçuk ve iki yıl arasında eğitim almanız gerekir. Bu veya bunun gibi yerlerde eğitiminizi başarıyla tamamlarsanız hususi pilot olmaya hak kazanırsınız. Eğitimin ikinci aşamasında gerekli dersleri alıp lisansınızı almak için gereken saat süresi kadar uçuş yaptıktan sonra PPL lisansınızı alırsınız. Bu aşamadan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ( SHGM ) nün yaptığı sınavlara girip on dört tane dersten %70 in üzerinde başarılı olmanız gerekmektedir. Eğer derslerde başarılı olursanız ATPL Frozen adlı sertifikayı almaya hak kazanırsınız.

Bu aşamadan sonra simülatörle eğitim alırsınız. Artık kabine girebilirsiniz ancak üçüncü pilot olarak. Burada sadece gözlem yaparak doldurmanız gereken yüz saatlik bir uçuş süresi vardır. Bu saati doldurduktan sonra ikinci pilot olursunuz. Buraya kadar geldikten sonra bin beş yüz saatlik uçuş süresi daha doldurmanız gerekmektedir. Bu süreyi de tamamladıktan sonra ATPL Frozen sertifikanız ATPL ye geçiş sağlar böylece yardımcı pilot olursunuz. Yardımcı pilotluğa başladıktan sonra kaptan pilotluğa geçiş sağlamak da kolay değildir. Bu aşamaya kadar gelirken tamamlamanız gereken uçuş süreleri gibi bu aşamada da tamamlamanız gereken bir uçuş süresi vardır. Bu süre beş bin saatlik uçuş süresidir. Bu şartı sağladıktan sonra artık kaptan pilot olabilirsiniz.

Pilot Olmak İçin Hangi Şartlar Gereklidir?

Öncelikle pilot olmak için gerekli şartlardan ilki Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. 1988 tarihinden önce doğmuş olmamak gereklidir. Erkek veya kadın pilot adayları için boyun 160 cm de kısa olmaması gerekmektedir. Aynı zamanda 190 cm den uzun olmamalı, boy ve kilo orantılı olmalıdır. İyi derecede İngilizce biliyor olmak en önemli şartlardan biridir. Erkek pilot adaylarının askerlik gibi engelleri bulunmamalıdır. Daha önce başka şirketlerdeki pilotluk görevinden kuralsızlık nedeni ile iş dışı bırakılmış olmamalıdır. Sabıka ve sicil kaydı olan adaylar pilotluk için uygun değildirler. Adayların geçtikleri sağlık kontrolünde herhangi bir sağlık sorunlarının bulunmaması gerekmektedir.

Bu kriterleri sağlayan adaylar internet üzerinden açılan ilanlara başvurabilirler. Kilo ve boy ölçümlerinden sonra şirketlerin yaptığı yabancı dil yeterlilik sınavına tabi tutulacaklardır. Sınavı geçemeyenler elemelere devam edemezler. Bu süreçleri başarıyla tamamlayan adaylara pilotluk teklifi yapılacaktır. Ardından gerekli belgeleri sağladıktan ve işe alım tamamlandıktan sonra pilotluk kariyerinize başlayabilirsiniz.

Bütün bu aşamalar sizi korkutsa bile eğer pilot olmak gibi bir hayaliniz varsa peşini bırakmayın ve gökyüzünde bir kuş gibi süzülmek için hemen adım atın…

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir