1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri
Trendlerdeki Yazı

İha Nedir? Kullanım Alanları Nerelerdir? Çalışma Prensibi Nasıldır?

İha Nedir? Kullanım Alanları Nerelerdir? Çalışma Prensibi Nasıldır?
0

Son yıllarda teknolojinin hızla gelişim göstermesiyle birlikte savunma sanayisinde de önemli başarılara imza atılmıştır. Özellikle modern savaş sisteminin başlamasıyla birlikte artık saldırı silahları çok daha güçlü bir hale gelmiştir. İnsan gücünden makine gücüne geçişin en büyük örneklerinden biri de savunma sanayisindeki geliştirilen ürünlerdir. Bu ürünler arasında yer alan iha araçları, dünya genelinde oldukça yaygın hale gelmiştir. İnsansız bir hava aracı olmasından kaynaklı olarak başta can kayıplarının önüne geçilmesi sağlanmıştır. Bununla birlikte havadan müdahaleler oldukça etkili olduğundan iha türleri ülkelerde yaygın olarak tercih edilmektedir.

İha Nedir?

İnsansız hava aracının kısaltılmış hali olan iha, modern savaşlarda kullanılmaya başlanan bir hava aracıdır. Uzaktan kumanda aracılığıyla yönlendirilen ihalar, özellikle keşif ve saldırı bölgelerinde oldukça sık tercih edilir. İha’lar türlerine göre ön tanımlı veya otomatik uçuş planına sahip olabilir. Zaman zaman farklı iha türlerine acil olarak ihtiyaç duyulabilir. Bu zamanlarda iha, otomatik olarak belirlenen güzergaha uçuş gerçekleştirir. Bunun yanı sıra önceden belirlenen bir güzergaha ön tanımlı şekilde de uçuş gerçekleştirebilir.

İha Kullanım Alanları Nelerdir?

Savunma sanayisinin son yıllardaki en dikkat çekici ürünü olan iha, özellikle keşif bölgelerinde veya saldırı esnasında kullanılır. Olası savaş durumlarında havadan müdahalede etkili sonuç alınmasını sağlayan iha’lar, yangın söndürmede de tercih edilebilir. Orman yangılarının artış göstermesi ve havadan müdahalelerin her zaman çok daha etkili olmasıyla iha kullanım alanları artış göstermiştir.

İha’lar sahip oldukları özellikler ve ülkelere sundukları avantajlardan kaynaklı olarak pek çok ülkede yaygın olarak kullanılmaktadır. İha imalatı sıralamasında ise Amerika ve Türkiye ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Bu ülkeler iha türleri hakkında yaptıkları çalışmalarla geniş bir kullanım alanı skalası oluşturmuştur. Saldırı amacıyla tercih edilen iha türleri ise genelde savaş uçakları için elverişli olmayan coğrafi bölgelerde uçuş gerçekleştirir. Bu nedenle özellikle zor ve tehlikeli bölgelerde kullanıldığından saldırı esnasında avantaj elde edilmesi sağlanır.

İha Nasıl Çalışır?

İnsansız hava araçlarının çalışma prensibinde genel olarak jet motoru ve iki zamanlı motorlar etkili rol üstlenir. Kullanım esnasında ise uzaktan erişim sağlayan kişinin iha hakkında teknik bilgilere hakim olması gerekir. Bunun yanı sıra uçuş planının yapıldığı bölgenin coğrafi özellikleri de iha’ların verimli kullanılmasında oldukça etkilidir. Bu nedenle iha sürücüsünün uçuş deneyimine sahip olması gerekir. Ayrıca iha uçuşları verimli bir şekilde gerçekleşirse eğer ufak bir bakımın ardından uçuş için yeniden hazır hale gelir.

İha Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Savunma sanayisi tarafından geliştirilen iha, ekonomi ve personel kullanımı açısından oldukça avantajlı bir hava aracıdır. Diğer hava araçlarına kıyasla maliyet olarak da çok daha uygundur. Bu nedenle bölgedeki faaliyetine göre iha kullanım alanları diğer hava araçlarına göre daha yaygındır. Ayrıca iha’lar diğer araç tiplerine göre havada daha çok kalabilir. Bu da bölge keşifleri ve saldırı planı için önemli avantajlar yaratır.

Akıncı belgeselini de mutlaka izlemenizi öneririm;

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir