1. Anasayfa
  2. Uçak Kazaları

Uçaklarda Acil Durum Esnasında Neler Yapılır?

Uçaklarda Acil Durum Esnasında Neler Yapılır?
0

Uçaklar son 100 yıldır kullanılan önemli bir icat olmaktadır. Diğer her şey gibi ilk başta askeri amaçlar için icat edilen ve kullanılan uçaklar daha sonra insanlarında kullanımına sunulmuştur. Son 20 yıldır herkesin kullanabildiği bir ulaşım aracı haline gelen uçaklar daha evvel oldukça pahalı olduğu için sadece belirli bir kesime hitap ediyordu. Ancak daha sonra meydana gelen uçak ulaşımı sektöründeki gelişmelerin ardından bugün herkes uçak ulaşımından yararlanır. Uçak yolculuğu dünyadaki en güvenli yolculuk olarak kabul edilir. Bunun nedeni ise her türlü durumun düşünülmesidir. Ayrıca en fazla tercih edilen yolculukta yine uçak yolculuğu olmaktadır. Uçak yolculuğu kısaca güvenli, hızlı ve maliyetli bir yolculuk olabilmektedir. Ancak her ne kadar gerekli durumlar düşünülmüş olsa da uçak yolculuğu doğa ile iç içe olan bir yolculuktur ve kontrol dışında birçok olay gerçekleşebilir. Sayılı olsa da uçak kazaları vardır. Uçaklarda yolculuk esnasında acil durumlar olabilir. Bundan dolayı da uçaklarda acil durum esnasında neler yapılır? sorusuna birçok cevap vardır.

Uçak Görevlileri Dinlenmeli

Uçaklar kalkış yapmadan evvel uçak hostesleri bazı konularda bilgi verirler. Bu bilgiler arasında; can yeleğinin nasıl giyileceği, oksijen maskesinin nasıl kullanılacağı ve acil çıkış kapılarının hangi yönde olduğu ve nasıl takip edileceği yer almaktadır. Görevliler uçak kalkmadan evvel neredeyse 10 dakika boyunca bu bilgileri verirler. Bu bilgilerin oldukça dikkatli bir şekilde dinlenilmesi acil durumlarda oldukça olumlu olacaktır.

Acil Çıkış Kapılarında Oturanlar

Tüm uçaklarda toplam 4 tane acil çıkış kapısı bulunur. Bu kapılar acil durum esnasında pilot tarafından uçaktan tahliye emri verildiğinde devreye giren kapılar olmaktadır. Acil durum kapıları uçaktaki yolcular tarafından açılır. Bu yolculara özel bilgilendirme uçuştan evvel yapılır. Bu bilgilendirmenin de iyi dinlenilmesi gerekir. Çünkü tahliye emri geldiğinde kapıların nasıl açılacağı öğretilir.

Öncelik Kendiniz

Uçaklarda acil durum esnasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verilirken ilk olarak vurgu yapılan can yeleği ve oksijen maskesinin kullanımında ilk olarak kendinizin düşünülmesidir. Bu kriz esnasında karmaşayı önlemek adına önemli olmaktadır.

Güvenlik Şeritleri

Uçaklarda kriz anlarında tahliye kapılarını bulabilmek adına yerlerde sarı güvenlik şeritleri bulunur. Bunlar uçakta ışıklar yanmadığı anda parlayan bir şekil alırlar. Tahliye anlarında bu şeritler takip edilmelidir.

Paniğe Yer Verilmemeli

Panik her yerde sıkıntı olan bir durum olmaktadır. Özellikle uçaklarda oluşan kriz anlarında panik ile hareket edilir ise oldukça olumsuz durumlar ortaya çıkar. Yolcular her türlü durumda uçak görevlilerini dinlemek ile yükümlüdürler.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir