1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Yolcu Uçakları Ne Kadar Yakıt Harcar?

Yolcu Uçakları Ne Kadar Yakıt Harcar?
0

Yolcu uçakları, günümüzde en sık tercih edilen ulaşım araçlarından biri haline gelmiştir. Bunun nedeni günümüzde havacılık sektörünün iyice gelişmesi ve bu sayede uçakla yolculuğun hem daha hızlı hem de daha güvenli olmasıdır. Her ne kadar insanlar tarafından uçakla yolculuk tehlikeli ve ölümcül olarak algılansa da istatistiki olarak uçakla seyahatin en güvenli seyahat şekli olduğunu biliyoruz. Sırf bu nedenle uçakla seyahat yapmaktan çekinen ya da uçaklara karşı ön yargılı olan insanlar, uçaklar hakkında bilgi edinmesi gereken ilk insanlardır. Bu yazımızda da yolcu uçaklarının tahmini olarak ne kadar yakıt harcadığını ve yakıt konusunun ne denli güvenli olduğunu aktaracağız.

İlk olarak bilinmesi gerekilen durum, uçakların modellerine ve ağırlıklarına göre yakıt tüketiminin değişeceğidir. Örnek olarak Boeing 737 ve 747 uçakları arasındaki yakıt tüketimi, ciddiye alınacak kadar farklılık göstermektedir. Ek olarak aynı model iki uçakta da aynı mesafede farklı yakıt tüketimleri görülmektedir. Bu durum ise uçakların ağırlıklarıyla ve havanın durumuyla ilgilidir.

Kara ve deniz ulaşım araçlarına göre inanılmaz seviyelerde yakıt tüketen uçaklar, esasen bu tüketime muhtaç duyuyor. Çünkü böylesine ağır bir aracı kaldırmak için epey yakıt gerekiyor. Yine Boeing 747 üzerinden gidelim. Kalkışa hazır ve yakıt deposu dolu olan bir Boeing 747 uçağı, yaklaşık olarak 400 tondur. Haliyle böyle bir ağırlığı kaldırmak için saniyede 6 litreden fazla yakıt tüketmeniz gerekir. Çünkü devasa motorları, ancak bu kadar yakıt hareket ettirebilir.

Uçak modellerine göre listeleme yaparsanız hangi yolcu uçakları ne kadar yakıt harcıyor daha iyi görebiliriz. Gelin bir göz atalım.

  • Boeing 737-800

Ülkemizde birçok havayolu şirketi tarafından kullanılmış olan bu model, yakıt ikmali yapmadan 5.420 kilometre yol alabilmektedir. Bu durumda orta menzilli bir yolcu uçağı olarak tanımlamamız gayet doğru olacaktır. Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının 100 kilometrede yakıt tüketimi yaklaşık olarak 451 litredir. Bu değer, kara ve deniz ulaşım araçları için oldukça ütopik olsa da hava araçları için oldukça normaldir. Ek olarak Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, yolcu sayısının tam kapasite olduğu bir uçuşta yolcu için birim bakımından 100 kilometrede 2.56 litre tüketir. Yani bir yolcu için, bu uçakla 100 kilometre yol almak demek, 2.56 litre yakıt tüketmek demektir.

  • Airbus A320

Tam kapasiteli ve yüklü bir Airbus A320 modeli, 100 kilometrede ortalama olarak 424 litre yakıt tüketimi yapmaktadır. Boeing 737-800 modeline göre daha fazla kapasiteye sahip olduğu için de yolcu başına 2.35 litre yakıt tüketiminde bulunur.

  • Boeing 787

Her ne kadar net bir bilgi paylaşılmamış olsa da Boeing 787 modeli, firmanın şimdiye kadarki en tasarruflu uçağı ünvanına sahip. Bir öndeki modele göre daha hafif ve %20 yakıt tasarrufu sağlayan uçağı kıyaslamak için yine aynı firmanın başka bir uçağına göz atmamız gerekiyor: Boeing 777… Uzun menzilli olan bu uçak, Boeing 787 ile kıyaslandığında gerçekten de %20’lere varan bir fark olduğu görünüyor. Bu da 100 kilometrede 394 litre yakıt tüketimi demektir.

Görüldüğü üzere bu 3 uçaktan da yapacağımız kıyas, bizi şu sonuca götürecektir: Tüm uçak modelleri belirli bir değer aralığında yakıt tüketimine sahiptir. Yakıt tüketimini etkileyen etmenler arasında; yolcu kapasitesi, ağırlık, hava şartları ve yakıt deposunun tam dolu olup olmaması gibi etkenler vardır. Ancak yine de söyleyelim: Bir yolcu uçağının havadayken yakıtının bitme olasılığı, bir aracın takla attıktan sonra sağ salim yoluna devam etmesi gibi absürt bir durumdur.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir