1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Uçaklarda Virüs Tartışması Başladı

Uçaklarda Virüs Tartışması Başladı
Uçaklarda Virüs Tartışması
0

Riskli mi? Değil mi?

Harvard Üniversitesi, hava yolu taşımacılığında sosyal aktivitelerimizden daha az risk bulunduğunu belirtti! 

Harvard Üniversitesi tarafından yapılan bu araştırma, havayolu şirketleri tarafından finanse edildiği için objektiflik açısından belirli bir kesimde kuşku yarattı. Uçaklarda bulunan kabinlerde hava dolaşımını detaylı olarak inceleyen bir bilgisayar yazılımı kullanılarak yapılan araştırmada kabindeki özel havalandırma sistemlerinin hava yoluyla bulaşan tehlikeli virüslerin yüzde 99’unu önlediği ortaya çıktı. Bu araştırma ile uçaklarda virüs riskinin diğer alanlara göre daha düşük olduğu belirtildi.

Araştırmayı yürüten T.H. Chan Halk Sağlığı Bölümü’nde görev alan araştırmacılar kabin içinde aynı hava kullanılsa da , havanın her 3-4 dakikada bir filtrelendiğini ve bu sebeple yolculardan çıkan damlacıklar ile taşınan virüsün direkt olarak havalandırma sistemi ile kabindeki diğer bir yolcuya bulaşma riskinin düşük olduğunu belirtti. Araştırmacılar bunun yanında uçaklarda bulunan havalandırma sistemlerinin uçuş esnasında yolcuların yakın oturmasının yarattığı olumsuz etkileri de ortadan kaldırdığına dikkat çekiyor.

Standart Önlemler Alınarak Bulaşıcılık Önlenebilir

Araştırmalarda uçaklarda bulunan havalandırma sisteminin virüsün etkisini ortadan kaldırma konusunda tek başına yeterli olamayacağı ve standart önlemlerin alınması ve dikkat edilmesi gerektiği de aktarıldı. Bu bilgilere göre maske kullanımının çok dikkatli bir şekilde uygulanması, uçakların çok iyi derecede dezenfekte edilmesi ve uçağa binmeden ve inmeden önce mutlaka sosyal mesafenin korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Yapılan araştırmaya havayolu şirketleri ve uçak üreticileri tarafından finansal destek verilmesi çalışmanın objektifliği konusunda kafalarda soru işaretleri yaratırken, Harvard Üniversitesi’ndeki uzmanlar ısrarla bu finansal katkının araştırmalar üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını bildirdi.

Amerikan Savunma Bakanlığı’nın yaptığı bir çalışmada da uçaklarda Covid-19 hastası olan yolculardan, diğer yolculara hava yoluyla virüs bulaşma ihtimalinin çok düşük olduğu belirtilmişti. İrlanda’daki bir araştırma ise hava yolunun potansiyel yönünü ortaya koydu. İrlanda’da yürütülen başka bir çalışmada alınan önlemlere rağmen uçak içinde riskin yükseldiğini ortaya koydu.

 

Dilerseniz ”Il-96-400M İnşa Edilmeye Başladı” haberimize de BURADAN ulaşablirsiniz.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir