1. Anasayfa
  2. Uçaklardan Haberler

Boeing ve Airbus Yalnız Değil

Boeing ve Airbus Yalnız Değil
0

Uçak üreticileri deyince hemen hemen herkesin aklına öncelikli olarak Airbus ve Boeing firmaları gelmektedir. Yolcu uçaklarının çok büyük bir kısmı gerçekten ağırlıklı olarak bu iki firma tarafından üretiliyor olsa da artık Brezilya, Kanada, Fransa ve Rusya gibi ülkelerin başka markaları olduğunu da biliyoruz. Uçak üreticileri genellikle havayolları ile büyük ölçekli anlaşmalar yapmaktadır. Bu sebeple iki firmanın üretici olarak açık ara önde olduğu bu sektörde çok büyük rekabetin olduğu düşünülmese de durumun aslı pek de öyle değil. Daha küçük ölçekli firmaların bazen stratejik olarak, bazen de finansal esneklikleri sayesinde, diğer büyük üreticilerin önüne geçtiği de sıklıkla görülmektedir. Biz de sizinle Airbus ve Boeing dışındaki diğer üreticilerden bahsetmek istedik.

ATR

1981 yılında Fransa’da kurulan şirket, öncelikli olarak çift motorlu modelleri ile tanınıyordu. Ağırlıklı olarak Afrika ülkelerinde kullanılan ATR42 modelinin yanı sıra, dünyada pek çok havayolu şirketinin tercih ettiği uçakları da bulunaktadır.

Bombardier

1986 yılında havacılık faaliyetlerine başlayan Kanadalı firma, aslında 1952 yılında kar arabası üretimine başlamıştı. Havacılık sektöründe yaygın olarak kullanılan pek çok uçak modeli bulunan şirket, jet üretimi ile de bilinmektedir.

Embraer

Brezilya’da 1962 yılında kurulan şirket, önemli bir havacılık şirketidir. Dünyada pek çok havayolunun tercih ettiği bu firma, Airbus ve Boeing’den sonra üçüncü en büyük uçak üreticisidir.

McDonnell Douglas

Yolcu uçağı üretiminde önemli bir yere sahip olan bu firma 1967’de kurulmuştur. Savaş uçakları ile tanınmasına rağmen sivil havacılık sektörüne de hızlı bir giriş yaparak pek çok havayolunun kullandığı uçakları üretmeyi başarmıştır.

Fokker

Hollanda’da 1912 yılında kurulan bu şirketin pek çok ülkede üretim tesisi bulunmaktadır. Turboprop ve jet motorlu uçak üretimi ile tanınan bu firmanın yine dünyanın çeşitli havayolları tarafından tercih edilen uçakları vardır.

Tupolev

Adından da anlaşılabileceği üzere Rusya’da kurulan bu şirket, özellikle Orta Asya’da en çok tercih edilen uçak üreticisidir. Kurulduğu günden itibaren 18.000’den fazla uçak üreten bu şirket özellikle soğuk savaş döneminde öne çıkmıştır.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir