1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri
Trendlerdeki Yazı

Uçakların Tibet Üstünden Uçmamasının Nedenleri

Uçakların Tibet Üstünden Uçmamasının Nedenleri
0

Uçaklar tüm dünyada seyahat edebilen yapılar. Yaşadığımız çağda havacılıkta o kadar tecrübe kazanmış haldeyiz ki, sesten daha süratli şekilde seyahat edebiliyoruz. Bilim insanları başka gezegenlere uçak yoluyla seyahat etmeyi planlıyorlar. Başka gezegenlerine gidecek yapılara sahibiz fakat uçaklar Tibet’in üstünden uçamıyorlar.

Tibet bölgesinde yaklaşık 15 milyon kişi yaşamaktadır. Burada çok az insanın yaşamasının temel nedeni yer şekilleridir. Tibet bir platodur ve platolar çevrelerine göre yüksek alanlardır. Tibet platosunun yüksekliği ise 5000 metreye yakındır. Tibet Platosu dünyanın en yüksek bölgelerindendir. Bu bölge saydığımız sebeplerden dolayı “Dünyanın Çatısı” olarak anılmaktadır. Tibet platosunda ilk uçuş denemeleri ikinci dünya savaşında olmuştur ve denemeler sonucu üç buçuk sene boyunca toplamda 600’e yakın uçak kayboldu.

Peki Tibet üzerinden uçak uçamamasının sebebi nedir?

İlk olarak Tibet’in olduğu bölgeyi tanıyalım. Tibet Asya kıtasında bulunan bir kent ve şehrin rakımı 5000 metreleri buluyor. Şehrin içerisinde dünyada en yüksek yer olan Everest bulunmakta.

İşte Tibet’in üzerinden uçak uçamamasının sebepleri;

Acil durum

Pilotun bazı durumlarda uçağı acil inişe geçiştirmesi gerekmektedir. Uçağın acil durumda iniş yapabilmesi için uçtuğu bölgede uçağın iniş yapabileceği bir hava alanı ve düz bir alan olması gerekir. Tibet şehrinde böyle bir alan mevcut değildir.

Yükseklik

Ticari uçakların en fazla çıkabildiği yüksekliğin 28.000-35.000 ft olduğu bilinmektedir. Şehirdeki ortalamadaki yükseklik ise uçaklar için çok fazladır. Çünkü yolcu uçakların kabinleri basınçlanmış haldedir. Bu sistemde yaşanacak herhangi bir arızada yolcuların rahatça solunum gerçekleştirilmesini sağlamak için oksijen maskeler kullanılır. Ancak bu sistem 15-20 dakika için yeterli düzeydedir. 15-20 dakikalık süreçten sonra pilotun acil iniş yapması gerekir ve Tibet’te böyle bir alan yoktur.

Türbülans

Türbülans çalkantı anlamına gelir. Atmosferde yükseldikçe hava seyrelir. Bunun sonucu olarak havadaki oksijen oranı düşer. Yükseklikten dolayı havada basınç artar. Bu artış türbülansı meydana getirir.

Uçak yakıtının donması

Uçak yakıtları -47 derecede donmaktadır. Yaklaşık 6-7 saat uzunluğundaki seferler için -47 derece sorundur. Tibet bölgesindeki sıcaklıklar bazı zamanlarda belirtilen derecenin çok altındadır.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir