1. Anasayfa
  2. Uçaklardan Haberler

Rusya 5. Nesil Su-57 Checkmate Tanıtımını Yaptı

Rusya 5. Nesil Su-57 Checkmate Tanıtımını Yaptı
0

Rusya’nın beşinci nesil savaş uçağı Su-57 Checkmate tanıtımı yapıldı. Rusya devlet başkanı Putin’in de katılmış olduğu MAKS 2021 fuarında yapılan tanıtımda Su-57 Checkmate özellikleri ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Su-57 Checkmate Tanıtıldı

Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında yer alan Jukovski’de yapılan Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı MASK 2021’e Rusya devlet başkanı Vladimir Putin de katılım gösterdi. Fuarda özelikle beşinci nesil savaş uçağı Su-57 Checkmate dikkatleri üzerine çekti. Tanıtımı yapılan Su-57 Checkmate gelişmiş özellikleri ile alanında önemli bir model olarak öne çıktı.

Su-57 Checkmate özellikleri de bu sayede açığa çıktı. Kalkış ağırlığı 18 tondan az olan Su-57 Checkmate hafif avcı uçağı bu sayede Rusya’nın ilk tek motorlu savaş uçağı da oldu. Azami yük kapasitesi olarak ise 7 bin 400 kilogram ağırlığa sahip olan uçak ABD yapımı olan F-35A’nın ciddi bir rakibi olarak öne çıktı.

Ses Hızının 2 Katı Hıza Çıkıyor

Su-57 Checkmate özellikleri ile birlikte dikkat çekici bir model olarak öne çıktı. SU 57 jetinden daha küçük yapıda olan modelde tek motor yer aldı. Ancak güçlü motor özelliği ile birlikte Su-57 Checkmate ses hızının 2 katına çıkabilecek. Menzili ise 3 bin kilometre olarak açıklandı. Uçağın ilk test uçuşunun ise 2023 yılında gerçekleştirilmesi bekleniyor. Uçağın seri üretim sonucunda Rus Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesinin ise 2026 yılında başlaması planlanıyor.

Putin katıldığı fuarda ayrıca gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Putin: “Komşumuz ve müttefikimiz olan Kazakistan Cumhuriyeti’nin de fuara katılımı kapsamında Rusya’nın daimi partner ülkesi olduğunu belirtirim. Uçak yapımı için de Kazakistanlı meslektaşlarımız ve Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri ile etkileşimleri arttırmayı hedefliyoruz,” dedi.

Geliştirilecek Su-57 Checkmate modelinin özellikle Rusya ile müttefik olan Avrasya ülkeleri tarafından da satın alınması bekleniyor. Şimdiye kadar bu konuda resmi açıklama yapılmamasına rağmen Putin’in sözleri modelin Avrasya ülkeleri tarafından da satın alınabileceğine işaret ediyor.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir