1. Anasayfa
  2. Uçak Modelleri
Trendlerdeki Yazı

Suhoy Su33 Teknik Özellikleri Neler?

Suhoy Su33 Teknik Özellikleri Neler?
0

Sovyet – Rus uçakları arasında en bilinen modellerden olan Suhoy Su33 gelişmiş özellikleri ile dikkat çeken bir modeldir. Özellikle uçak gemileri için tasarlanmış olan model, havada yakıt ikmali de yapabilmektedir.

Suhoy Su33 Gelişimi

Suhoy Su33 gelişimi açısından 1985 tarihi önemli bir tarihtir çünkü model ilk uçuşunu bu tarihte yapmıştır. Rus donanmasında ilk hizmete girişi ise 1994 yılını bulmuştur. Bu model özellikle test aşamasında son derece detaylı bir şekilde incelenmiştir. Testler esnasında pilotlar uçak gemisine iniş yapımı olmadan önce işaretsiz iniş tekniği kullanmış, betondan yapılan ve uçak gemisi pistini andıran piste yaklaşık olarak 400 defa iniş yapmıştır. Bu süreçte ise ufak çaplı kazalar yaşanmıştır.

Ancak uçak gemisine iniş denemeleri kazasız bir şekilde geçmiştir. Suhoy Su33 geliştiricileri uçağın kısaltmış olmasına karşılık hangar kapakları için uzun bir yapıda olduğunu fark ederek hangar içinden kopuş olması için özel bir kelepçeyi iniş takımlarına tutturdular. İlk denemelerde çeşitli ihmaller yüzünden kaza ihtimalleri olmasına rağmen Suhoy Su33 gemi üzerine inişlerini başarıyla tamamlamıştı.

Suhoy Su33 Özellikleri Neler?

Suhoy Su33 özellikleri arasında özellikle F14 gibi modellerin aksine farklı bir yapıda oluşu öne çıkar. Suhoy Su33 kayarak atlama tasarımına sahiptir. Bu sistemin en büyük avantajı ise pilotun uçak iskeleti üzerinde herhangi bir baskı yapmamasıdır. Böylece daha düşük ağırlık ile daha az yapısal takviyeye neden olur. Aynı zamanda kayarak atlama ile yapılan kalkış katapult ile fırlatmaya kıyasla motorun tam güç itişini de kesmektedir. Böylece uçak hızlanma esnasında artan ayarlanan hızlanma açısı kapsamında pozitif bir hücum açısı oluşturabilmektedir.

Bu yöntem ayrıca düşük hızlarda daha stabil bir şekilde kullanım imkânı da vermiş olmaktadır. Suhoy Su33 füzeleri ise H25, H31 ve H41 olacak şekilde güdümlüdür. Hem gece görevlerini hem de gündüz görevlerini deniz üzerinde gerçekleştirebilmektedir. Erken uyarı helikopteri aracılığıyla da yönlendirme yapılabilmektedir. Uçak aynı zamanda kızılötesi arama sistemine de sahiptir. Aktif olarak kullanılmakta olan model Rusya dışında Çin’de de kullanılmaktadır. Rus Hava Kuvvetleri diğer üçüncü ülkelere de ihracat yapmayı talep etmektedir.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir