1. Anasayfa
  2. Uçak Modelleri
Trendlerdeki Yazı

F-117 Nighthawk Özellikleri Neler?

F-117 Nighthawk Özellikleri Neler?
0

F-117 Nighthawk ABD Hava Kuvvetleri tarafından sadece kullanılan ve görünümü itibariyle avcı uçakları arasında yer edinmiş bir modeldir. Dünyanın ilk radara yakalanmama özelliğine sahip olması ile bilinen model hizmet döneminde Körfez Savaşı’nda büyük başarılar göstermiştir.

F-117 Nighthawk Özellikleri Neler?

F-117 Nighthawk özellikleri dünyanın ilk radara yakalanmayan modeli olması ile öne çıkıyor. Özellikle Körfez Savaşı sırasında kullanımı ile birlikte basında da geniş bir yer bulmuştur. Sadece ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmış olan model hizmet döneminde önemli görevler üstlenmiştir.

F-117 Nighthawk gelişimi kapsamında vurulamayacağı iddiaları ile gündeme gelmiştir. Bir süre bu unvanı da koruyan model NATO’nun Yugoslav iç savaşı esnasında Sırbistan’a müdahalesi ile sona ermiştir. Aslında F-117 Nighthawk modelleri iyi bir hedeflenme ile birlikte vurulabilen uçaklardı. Savaş sırasında düşmesi ile F-117 Nighthawk’un eksiklileri kamuoyunda yer edinmiş ve modelin değiştirilmesi gündeme gelmiştir.

Radara yakalanmama özelliğine sahip olan model bunu farklı yönlerde yansıtma yapması ve farklı açılı plakalara sahip olması ile başarmaktadır. Özellikle hızı da ses hızının biraz altında kalmaktadır. Gövde tasarımı açısından yüzünden yüksek hızlara ulaşamamaktadır. Tasarımı yüzünden yakıtı da çok fazla tüketmektedir ve benzerlerine göre daha masraflıdır. Tam depo ile 860 km uçuş mevziine sahip olan model böylece hava kuvvetleri için ek bir masraf oluşturuyordu.

Genel olarak avcı uçağı olarak bilinmesine rağmen bombardıman uçağı olarak görev yapmıştır. Manevra kabiliyeti avcı uçaklarına benzemektedir. Tasarım detayları ile birlikte radar ekranında kuş kadar iz bırakmakta, bu da kendisinin kuş sanılmasına neden olmaktadır. Standart uçaklarda radar tespit mesafesi 150 km iken F-117 Nighthawk için radar mesafesi 3 km’dir. Bu durum ise kendisine önemli avantajlar sağlamaktadır.

F-117 Nighthawk Teknik Özellikleri

Lockheed tarafından üretilen F-117 Nighthawk teknik özellikleri açısından özellikle sıradışı tasarımı ile öne çıkar. Egzoz gazının yoğunluğunu azaltan sisteme sahip olan model bu sayede de kızılötesi güdümleme sistemi tarafından takip edilmemektedir. Uçak en yüksek hız olarak 1040 km hıza ulaşabilmektedir. 3 tona kadar bomba taşıma kapasitesine sahiptir ve termonükleer bombaları da taşıyabiliyordu. Model 2008 yılında görevden çıkarılmıştır.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir