1. Anasayfa
  2. Uçaklardan Haberler

ABD’de Uçak Kazalarında Ölenlerin Yakınlarına Önemli Fon Sağlanacak

ABD’de Uçak Kazalarında Ölenlerin Yakınlarına Önemli Fon Sağlanacak
0

ABD’de uçak kazaları sırasında yaşamını kaybedenlere tazminat fonu sağlanacak. ABD havacılık şirketi Boeing ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma kapsamında Linon Air 610 numaralı sefer ile Ethiopian Airlines 302 numaraları seferlerde oluşan kaza sonucunda toplamda yaşamını kaybetmiş 346 kişinin ailesine 500 milyon dolarlık fon sağlanacak.

Boeing 500 Milyon Dolarlık Fon Sağlıyor

Ünlü uçak firması Boeing, 737 Max sınıfı uçaklarının değerlendirilmesi kapsamında Federal Havacılık İdaresi Uçak Değerlendirme Grubu’na (FAA AEG) komplo yaptığı gerekçesi ile hakkında açılmış davanın karara bağlanması için bu yılın başında ABD Adalet Bakanlığı ile anlaşmaya varmıştı.

Buna göre alınan bilgiler kapsamında Lion Air 610 sefer ile 302 numaralı sefer kazalarında hayatını kaybetmiş olan 346 kişinin ailelerine 500 milyon dolar verilecek. Ailelerin talep formlarını doldurmaları ve iletmeleri için de 15 Ekim 2021 tarihine kadar süre verilecek. Talep yöneticilerine göre bu kapsamda ailelere 1,45 milyon dolarlık yarım yapılacak.

Boeing 2,5 Milyar Dolar Ceza da Ödeyecek

Diğer yandan Boeing ceza ödemesi de yapacak. Ailelere sağlanacak olan 500 milyon dolarlık fon, Boeing ve bakanlık arasındaki davanın mahkeme kararı sonucunda kararlaştırıldı. Anlaşma kapsamında Boeing şirketi ayrıca 2,5 milyar doların üzerinde para cezası da ödeyecek.

Kazada yaşamını kaybeden 346 kişinin aileleri için tahsis edilen fonun yanında MAX uçak sınıfıyla uçan müşteriler için toplamda 1,77 milyar dolar ödeme yapılacak. Daha önceden ABD Adalet Bakanlığı tarafından birisi 2018’de diğeri 2019 yılında meydana gelen kazaların Boeing çalışanlarının yanlış ve aldatıcı davranışları sonucunda meydana geldiği iddia edilmişti.

İddiaya göre Boeing çalışanlarının 737 MAX uçak modellerinin işleyişlerine ait önemli bilgileri Federal Havacılık İdaresi’nden sakladılar ve aldatmayı gizlemek için de açık sözlülük yerine kâr yolunu tercih ettiler. Bunun yanında ABD Senatosu Ticaret, Bilim ve Ulaştırma Komitesi de rapor yayımlayarak havacılık güvenliği yönetiminde ciddi sorunlar olduğuna ve Federal Havacılık İdaresi’nin de bu konuda başarılı olmadığını belirtti.

Bunlara rağmen Boeing MAX sınıfı uçuşlarına da 18 Haziran’da tekrar başlandı ve gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı iddia edildi.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir