1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri
Trendlerdeki Yazı

Yangın Söndürme Helikopterleri Hakkında Genel Bilgi

Yangın Söndürme Helikopterleri Hakkında Genel Bilgi
0

Yangın Söndürme Helikopterleri

Yangınlarla müdahale etme yöntemi olarak kullanılan en etkin yollardan biri de; yangın söndürme helikopterleridir. Yangın söndürme helikopterleri büyük çaplı ormanlık alan yangınlarında büyük rol oynamaktadır.

Havadan yangına müdahale konusundan en etkin çözüm yolu olan yangın söndürme helikopterleri kaç ton su alır, yangın söndürme helikopterleri nasıl su alır gibi konularda pek çok kişi tarafından merak edilmektedir.

Türkiye’nin kaç tane yangın söndürme helikopteri var, bu helikopterler yeterli mi, gibi sorular özellikle büyük yangınların yaşandığı günlerde oldukça araştırılmaktadır.

Yangın Söndürme Helikopterleri Kaç Ton Su Alır?

Yangın söndürmek için kullanılan hava araçlarından uçak ve helikopter, kapasitelerine göre su ikmali yapmaktadır. Yangın helikopterleri, uçaklara göre daha fazla su kaynağına sahiptir. Yangın söndürme helikopterleri 1 saatte ortalama olarak 8 defa su atarak toplam 20 ton su ile yangına müdahale edebilmektedir. Yangın uçakları gibi, yangın helikopterleri de kapasite açısından farklılık göstermektedir.

  • Mİ – 8 cinsi genel maksat yangın helikopterinin taşıma kapasitesi 2,5 tondur.
  • CH – 47 Chinook 7,5 – 10 ton arası aktarım yapabilmektedir.
  • Kamov K – 32 çift ana motorlu ve 12 Bin 700 kilogram kalkış ağırlığı bulunan yangın söndürme helikopteri 3,5 ton su atabilme özelliğine sahiptir.

Yangın uçakları saatte ortalama 2 defa 4’er tondan 8 ton su ikmali yapabilir iken yangın söndürme helikopterleri saatte ortalama 8 defa aktarım yapmak üzere, her seferinde 2,5 ton su ikmal ederek 20 ton su boşaltabilmektedir.

Türkiye’de Kaç Adet Yangın Söndürme Helikopteri Bulunmaktadır?

Türkiye’nin kaç tane yangın söndürme helikopteri var, sorusu sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Yangınlara müdahale etmek için yapılan çalışmalara eşlik eden hava araçlarından olan yangın helikopterlerinin sayısı şu an da 45 adettir. Türkiye’nin 45 adet yangın söndürme helikopterleri orman yangınları ile mücadele kapsamında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra Türkiye’de dış ülkelerden alınan yardımlarla birlikte sayısı 6 – 7’yi bulacak amfibik uçaklar bulunmaktadır.

Yangın Söndürme Helikopterleri Nasıl Çalışır?

Orman yangınları ile mücadele kapsamında en etkin araçlardan olan yangın helikopterleri nasıl çalışır, yangın helikopterleri suyu nasıl alır, soruları pek çok kişi tarafından merak edilmektedir.

Geniş çaplı orman yangınlarında havadan müdahale için kullanılan yangın helikopterleri, gece görüşü olması sebebiyle gece çıkan yangınlarda ve birkaç gün süren yangın facialarında etkili bir şekilde kullanılmaktadır. Onlarca ton su alabilen yangın helikopterleri, denizden su yüklemesi yaparak, yangınlarda havadan su ikmali yapmaktadır.

Yangınların daha geniş alanlara yayılmasını önlemek ve hızlıca söndürebilmek için yangın helikopterleri, ormanlık alanlarda alçak ve yüksek basınçtan manevralar yaparak yangın bölgesine su aktarımı yapmaktadır. Kimyasal sıvı ve köpük sıkma özelliği de olan helikopterler, su ikmali için gerekli olan suyu, yaklaşık 30 – 40 saniye içerisinde denizden alabilmektedir. İçerisindeki galonlarda tonlarca suyu müdahale için biriktiren helikopterler, saatte ortalama 192 km hıza ulaşarak ulaşım konusunda da büyük avantajlar sağlamaktadır.

Doğal afet veya sabotaj kaynaklı çıkan büyük çaplı orman yangınlarında basınçlı su ikmali helikopter yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Uzun saatler havada kalabilen ve her yere konuşlanabilen yangın helikopterleri, yangın gibi büyük facialarda arama – kurtarma ve enkaz kaldırma amacıyla da kullanılmaktadır.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir