1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Dünyanın En Büyük ve Gösterişli Yolcu Uçakları

Dünyanın En Büyük ve Gösterişli Yolcu Uçakları
0

Yaşadığımız dünyanın en büyük devrim icatlarından olan uçaklar bugün inanılması zor boyutlara ulaştı. Uçaklar sayesinde, dünya küresel bir hal alırken; dünyanın dört bir yanına gitmek ve dünyanın her yerinden alışveriş yapabilme imkanı da artmış oldu. Her gün milyonlarca kilometre yol yapan uçaklar dünyanın bir uçtan diğer ucunu küçültüyor. İşte dünya üzerinde 2020 yılı itibariyle dünyanın en büyük uçaklar listesi:

Boening 747-8: Dünyanın en bilindik yolcu uçakları arasında olan uçak, 68 metre kanat açıklığına sahip, uçan, 76 metre uzunluğunda, boş ağırlığı 220 ton gelen hem yolcu hem de kargo uçağı olarak kullanılabilen uçaklardan biridir. Bu uçaklar uzun zamandır ABD Başkanlarının da en yaygın olarak kullandığı uçaklardan biridir.

Airbus A380-800: Kanat açıklığı 79 metre, uzunluğu 72metre ve boş ağırlığı 277 ton seviyesinde olan uçak, dünyanın en büyük yolcu uçağı unvanını elinde tutuyor. Tam 850 yolcu kapasitesine sahip bu uçan dev insanlığın gökyüzündeki sınırlarını zorlayan cinsten. Dünyada daha çok Emirates’in tercih ettiği uçak tipi ortalama 450 ila 500 kişi olacak şekilde modifiye ediliyor. 4 uçak jetine sahip uçağın, her uçak pistine inmesi söz konusu olmadığından uçağı devasa uçuş pisti olanakları olan havayolları tercih ediyor.

Antonov An-225 Mriya: İddialı adı heybetli duruşundan alan uçağın kanat açıklığı 88 metre, uzunluğu 84 metre ve boş ağırlığı 285 tonu buluyor. Büyük boyutları itibariyle A380 tipli uçakların aksine her piste iniş yapamayan dev uçak, yolcu uçağı yerine kargo uçağı olarak tercih ediliyor. 6 jet motoruyla havalanan dev uçak kuvvet ağırlık merkezinden yararlanılarak geliştirilmiş bir uçaktır.

Boening 747-81: Kanat açıklığı 76.3 metre, uzunluğu 68.4 metre ve 61 tona ulaşan uçak 4 motora sahip adeta uçan bir tanktır. Uçak Beoing’in efsane modeli olan Jumbo jetli tipin 5 metre 60 cm olarak daha geliştirilmiş modelidir. Amerika’nın en büyük yolcu uçağı olan uçak, aynı zamanda dünyanın en büyük ilk 3 uçağından biridir.

Boeing 747 Dreamlifter: Kanat açıklığı 64 metre, uzunluğu 71metre ve ağırlığı 180 ton olan uçak alanının en büyük modelidir. Yapısı itibariyle balinayı andıran uçağa gökyüzünün balinası lakabı verilmesinin nedeni budur. Yüksek ağırlıktaki yükü taşıyabilmesi için boyuna göre oldukça hafif olan uçak kargo uçağı olarak üretilmiştir.

Stratolaunch: Kanat açıklığı 117 metre, uzunluğu 73 metre ve ağırlığı 226 ton seviyesinde olan uçak dünyanın en büyük uçağıdır. Uçağı kaldırmak için 6adet Boeing 747 jet motoru kullanılırken, görünümü itibariyle iki uçağın birleştirilerek üretildiği havası veriyor. Uçak yüksek kapasitesi nedeniyle dünya yörüngesine roket taşımaya uygun olarak kullanılma amacı sağlıyor.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir