1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Uçaklara Yapılan Lazerli Taciz Sayısında Artış

Uçaklara Yapılan Lazerli Taciz Sayısında Artış
0

Teknolojinin gelişmesiyle beraber birçok yeni eğlence anlayışına dayalı ürünler piyasaya çıkarken bu tür keşifler yalnızca eğlence amacıyla kullanılmayabiliyor. Genelde oyun amacıyla satılan yeşil lazerler ülkemizde uçakları taciz amacıyla dahi kullanılıyor. Üstelik son iki yılda ülkemizde 64 uçağın bu lazer tacizlerine maruz kaldığı açıklandı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) hazırladığı rapor verilerine göre 2018 yılında 22 lazer tacizi yapılırken 2019 yılında sayı 42’ye çıkarak 89.1’lik bir artış görülmüştür. Söz konusu raporda bir ayrıntı dikkat çekti; Gece saatlerinde inmekte olan bir uçağa 3.350 metre irtifada biri değişken biri sabit kaynaktan olmak üzere birkaç kez lazer tutulmuş ve pilotun gözünde hafif kanama meydana geldiği yazı dikkat çekti. Raporda olayın hangi ülkede yaşandığına dair bilgi yer almıyor. Bu lazer tacizlerinde kaptan pilotun geçici körlük yaşayabileceği belirtilirken, aynı duruma bağlı uçağın pilot tarafından kontrolden çıkması ve pist dışına çıkması gibi birçok etken bulunuyor. Bunu yapan kişiler ise gelişmiş tarama cihazları yardımıyla tespit edilirken 2020 yılında 17 bin 361 TL cezası yer alıyor.

Tehlike Tüm Dünyada Bulunuyor

Yüksek ışın yayan gelişmiş lazer gibi ürünlerin kullanımı açık havada oldukça fazla kullanılıyor. Bu tür aletlerin yaygın olarak kullanılması yalnızca üretilme amacı doğrultusunda yaşanmıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre bu tür aletlerin uçuşlar için kritik safhada olan iniş, kalkış ya da yaklaşma aşamalarında kullanım seviyeleri endişe verici bir noktaya geldi. Son yıllarda ülkemizde dâhil olmak üzere Avrupa ve tüm dünyada kasten bu tür olayların yaşanması yaygınlık kazanırken, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı (EUROCONTROL) Olay Raporlama (EVAIR) sistemi yardımıyla elde edilen veriler doğrultusunda Avrupa’da son yıllarda kıtanın her yerinde yaygınlık gösterdiğini ortaya koydu.

17 Bin TL Cezası Var

Ülkemizde, uçak ve insan taşıyan tüm hava araçlarına lazer tutan kişilere uçuş emniyetini tehlikeye atmaktan 17 bin 361 TL para cezası uygulanırken, bu ceza da lazer tutan kişileri engellemeye yetmedi. Türkiye’de 2018 ila 2020 yılları arasında toplamda 64 uçağa lazer tacizin de bulunulduğu tespit edildi.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir