1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Ukrayna’dan Hava Sahası İhlali Uyarısı

Ukrayna’dan Hava Sahası İhlali Uyarısı
0

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilim 2014 yılından itibaren devam ediyor. Bu durum özellikle iki devletin de Kırım’a sahip olmak istemesi ile şiddetlenmiş bulunuyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Ukrayna Hava Kuvvetleri, 6 yılda Rus uçaklarının işgal altındaki Kırım hava sahasını 200 binden fazla işgal ettiğini duyurdu.

2014 yılından bu yana devam eden ihlallerin sayısının 200 bini geçtiğini ifade eden yetkililer, bunun Ukrayna Devletine yönelik sınır ihlali vakası olduğunu vurguladı. Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Sergiy Drozdov tarafından RBKU krayna haber ajansına yapılan açıklamada ise ihlale ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

Rusya Kırım Hava Sahasını İhlal Ediyor

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Sergiy Drozdov, Kırım, Ukrayna semalarında toplamda 225 bini aşkın hava sınırı ihlali vakasının yaşandığını açıkladı. Rusya’nın ise 2020 yılında itibaren bu sınır ihlallerine devam ettiği hatta Rus havayollarının sınır ihlali yapan uçak sayısını arttırmaya devam ettiğinin altı çizildi.

Ocak 2020 ile Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen uçuş sayısının ise ortalama olarak yüzde 11 oranında artarak günde yaklaşık 100’e çıktığı vurgulandı. Kırım Savcılığı ise konu iile ilgili olarak işgal atında bulunan Kırım’a yasa dışı uçak seferi düzenleyen Rusya’nın uluslararası uçuş kurallarını ihlal etmesi sebebi ile el koyma kararı aldığı açıklanmıştı. Bu kapsamda ise 65 uçak için el koyma kararı verildi.

BM Kararına Aykırı Uçuşlar

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından alınan 27.03.2014 tarihli 68/ 262 numaralı karar göre özellikle Ukrayna Devleti’ne ait olan ve hali hazırda Rusya’nın işgal ettiği Kırım için Hava sahası kapalı kalıyordu.

EUROCONTROL ise 2014 yılından bu yana Kırım’a uçuşların yasaklandığını ifade etmişti. Aynı zamanda ICAO tarafından yayınlanan resmi bildiride ise Akmescit Havalimanının yönetim hakkının Ukrayna’ya ait olduğu, Rusya tarafından buraya müdahalenin devam etmesi durumunda Rus hava şirketleri için ciddi sorunların ortaya çıkacağı ifade edilmişti. Sadece ABD’nin bu topraklar üzerinde belirli bölgelerde uçak seferi yapmasına izin verilmişti.Söz konusu olan hava sahası ise Kırım’ın yanı sıra Herson bölgesi ile Karadeniz’in büyük bir kısmını içermesi açısında önemli sayılıyor.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir