1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Uçaklarda Kabin Memuru Host/Hostes Nasıl Olunur?

Uçaklarda Kabin Memuru Host/Hostes Nasıl Olunur?
0

Host ve Hostes Nedir?

Host veya hostesler uçak içinde yolcuları çeşitli konularda bilgilendiren, onların güvenliğini sağlayan ve gerektiğinde pilot köşkündeki pilotun veya yardımcı pilotun diğer görevlerini yapan kişilerdir. Host veya hostesler aynı zamanda yolcuların rahatını sağlamakla da yükümlü kişilerdir ve çeşitli konularda yolculara hizmet sunarlar. Host veya hosteslere aynı zamanda kabin memuru da denilmektedir. Cinsiyeti erkek olan kabin memurlarına host adı verilir. Cinsiyeti kadın olan kabin memurlarına ise hostes adı verilir. Host veya hosteslerin sorumlu oldukları görevler bulundukları yere göre değişkenlik gösterir.

Host ve Hosteslerin Görevleri Nelerdir?

Host veya hosteslerin uçak içinde sorumlu olduğu bazı görevler vardır. Genel olarak yolcuları memnun etmeleri ve rahatlarını sağlamaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra uçak içerisinde temizlik kontrolü yapmaları ve eksik bir durum olması halinde bununla ilgilenen bölümlere haber vermeleri gerekir. Hostlar ve hostesler yolculuk başlamadan ve bitmeden önce uçağı ve yolcular için gerekli malzemeleri kontrol etmelidirler. Yolculuk esnasında yolculara yiyecek ve içecek ikramında bulunmak gibi görevleri vardır. Ayrıca uçuş esnasında yaşlı ve hasta yolcularla gerektiği kadar ilgilenmeli ve rahatlarını sağlamalıdırlar. Bunun yanı sıra çocuk yolculara da özen göstermeli ve konforlarını sağlamalıdırlar.

0 ve 2 yaş aralığında bebeği olan yolculara da ek kemer desteği sağlamalı ve can güvenliklerinin sağlandığından emin olmalıdırlar. Uçak yolculuğu başlamadan önce tüm yolcuların kemerlerini kontrol ederek gerekli uyarıları yapmalıdırlar. Yolcuların yanında getirdiği el bavullarını yerleştirememeleri durumunda yardımcı olmalı ve el bagajlarını yukarıdaki bölmelere yerleştirmelidirler. Yolculuk esnasında uçuş bilgileri, havanın durumu ve karşılaşılabilecek tehlike ve durumlarda yolcuların nasıl davranması veya nasıl davranmaması konusunda bilgilendirmelidirler.

Host veya Hostes Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olunması Gerekir?

Hostes veya host olmak için hava yolu şirketlerinin aradığı bazı özellikler mevcuttur. Hava yolu şirketlerinin işe alma şartları değişkenlik gösterebildiği gibi tüm hava yolu şirketlerince geçerli olan genel kurallar da vardır. Bu gibi şartları hava yolu şirketleri kendi yöntemleriyle duyuru yaparlar. Genelde bu duyurular şirketlerin web sitelerinden yapılır.

Host veya hostes olmak için hava yolu şirketlerinin belirlediği genel kurallar arasında ilk olarak fiziki kurallar mevcuttur. Bu kurallar boy, kilo ve yaş gibi kurallardır. Host olmak için gereken şartlardan biri boyunuzun 170 cm ve 185 cm arasında olması gerektiğidir. Eğer kadınsanız ve hostes olmak istiyorsanız boyunuzun 160 cm ve 180 cm arasında olması gerekir. Ayrıca kilo probleminizin olmaması ve boyunuz ve kilonuzun orantılı bir şekilde olması gerekmektedir. Host veya hostes olmak isteyen kişiler gerekli sağlık kontrollerinden geçmelidirler ve uzun süre ayakta kalabilecek kadar dayanıklı olmalıdırlar. Bunun yanı sıra uzun süre ayakta kalabilmek ve denge kurabilmek için herhangi bir fiziki engelinin bulunmaması gerekmektedir.

Host veya hostes olmak için gerekli şartlardan bir tanesi de yaş sınırıdır. Host veya hostes olmak isteyen kişilerin en az 19 yaşında olması veya en fazla 29 yaşında olması gerekir. Kabin memurları en geç 55 yaş gibi bir yaşta emekli olurlar. Kabin memuru olmak isteyen kişilerin herhangi bir tehlike karşısında soğukkanlı davranabilmeleri ve öncelikle yolcuların güvenliğini sağlamak için onlara yardımcı olmaları gerekmektedir. Hava yolu şirketinin ve kabin memurluğunun getirdiği şart ve kurallara uyum sağlayabilecek ve düzeni bozmayacak kişiler olmalıdırlar. Ayrıca yolcularla ilgilenmekten ve onlara hizmet etmekten rahatsızlık duymayacak ve bunu severek yapacak kişiler olmalıdırlar. Bunun yanı sıra ve en önemlisi kabin memurluğu eğitimi almış olmaları gerekmektedir. Bu kişilerin yeterince konuşabilecek anlayabilecek kadar yabancı dil bilmeleri gerekmektedir. Bu şart host veya hostes olmak için gerekli olan en önemli şartlardan biridir.

Nasıl Kabin Memuru Olunur?

Hava yolu şirketlerinin host veya hostes açığı olduğunda web sitelerinden veya diğer yollarla duyururlar. Başvurular sırasında genel veya kendi şartlarına uymayan kişileri elerler. Kişisel özellikler ve tecrübe gibi şartlar önemlidir. Hava yolu şirketleri ön eleme yaparken zekâ ve kişisel bakıma dikkat ederler. Daha önceki iş tecrübeleri ve tek yabancı dil değil de daha fazla dil bilmek başvurularda kişileri öne taşır. Gerekli şartları sağlayan kişiler hava yolu şirketleri tarafından bazı kurs ve eğitimlerle desteklenirler. Bu eğitimler öncelikle hizmet, yolcularla diyaloglar ve sunulan ikramların nasıl sunulması ile alakalı eğitimler ve bunun yanı sıra ilk yardım eğitimleridir.

Bu eğitim süreci çalışma sırasında da zaman zaman tekrarlanır. Gerekli şartları sağladıktan ve eğitimini aldıktan sonra şirketin uygun gördüğü zamanda kabin memurluğu görevine başlanır.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir