1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Milli Muharip Uçak’ Da Son Durum Nedir?

Milli Muharip Uçak’ Da Son Durum Nedir?
0

TUSAŞ ve Hızal LDT arasında imzalanan sözleşme doğrultusunda kurulacak olan Yıldırım Test Tesisi, Türkiye için oldukça büyük bir öneme sahip. Gelin şimdi, bu önemli tesis hakkında daha detaylı bilgiye sahip olalım…

Öncelikle, Yıldırım Test Tesisinin, Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında Türkiye’ye kazandırılacağını söylemek isteriz. Bu tesis, sayılı ülkelerde bulmakta ve hava platformlarının etkilerine karşı test edilmesine olanak sağlamaktadır. Yıldırım Test Tesisi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ve Hızal LTD arasında imzalanacaktır. Bu tesis çok önemli bir unvana da sahip olacaktır. Bu bağlamda, Yıldırım Test Tesisi Türkiye’ye için bir ilk olacaktır. Bu tesislerdeki laboratuvarlarda, insansız hava aracı, uçak, helikopter, altyapı sistemleri doğrudan ve de dolaylı yıldırım etkilerine karşı test edilecektir.

Tüm Sistemler Tamamen Milli Olacak

Yıldırım Test Tesisinde tüm sistemler tamamen milli olacaktır. Bu doğrultuda tesisin, yerli tüm imkanlarla kullanıma sunulacağını da söylemek isteriz. Bu tesiste ayrıca, bin volttan başlayan ve milyon voltlara kadar ulaşan darbe gerilimleri üretme potansiyeline sahip test cihazları da yer alacak. Yıldırım Test Tesisi, gerek helikopterlerin gerek İHA’ların gerekse de uçakların tamamen test edilebileceği boyutlarda ve altyapıda olacaktır. Bu tesis aynı zamanda, donanımlı ve de kapasiteli olacaktır.

Yıldırım Test Tesisi Pek Çok Kolaylık Sağlıyor

Yıldırım Test Tesisi sayesinde Türkiye, özgün uçar platform tasarlayabilen ülkelerin sahip olduğu bir altyapıya ve kabiliyete kavuşmuş olacak. Yapılacak olan testler, gerçek yıldırım şartlarında ve de etkilerinde olacaktır. Bu testler doğrultusunda da tasarım, dizayn ve de üretimler gerçekleşecektir. Aynı zamanda, yapılacak olan üretimler ve tasarımlar, uluslararası standartlarda da test edilecek ve doğrulanacaktır.

Bu tesislerin sağladığı kolaylıklar saymakla bitmemektedir. Yıldırım Test Tesisi sayesinde, önceden yurt dışında yapılmış olan askeri platformların yıldırım testleri de Türkiye’de yapılacaktır. Sonucunda ise pek çok durum meydana gelecektir. O durumlar şu şekildedir:

  • Bu durum, ekonomik anlamda maliyetleri aşağıya çekecektir.
  • Ardından, test süreçlerine ilişkin olan süreleri de kısaltacağını söylemek isteriz.
  • Hem kritik hem de stratejik tasarımlarda da gizlilik sağlanacaktır.
  • Ayrıca, tesiste yürütülecek olan çalışmalarla hem uzman eleman hem de uzman mühendis ve teknisyen yetiştirilecektir.

Bunların yanı sıra, tesiste pek çok alanın yer alacağını da belirtmek isteriz. O alanları da şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yüksek Gerilim Yıldırım Direkt Etkileri Test Laboratuvarı
  • Yüksek Gerilim Yıldırım Dolaylı Etkileri Test Laboratuvarı
  • Test ölçüm sistemlerinin kontrol odaları
  • Yüksek akım ve yakıt test sistemi testleri
  • Atölye ve destek birimleri
  • Personel alanları

Tüm bunların yanı sıra Hızal LTD, tesiste yer alacak olan laboratuvarların hem yüksek gerilim hem de yüksek akım jeneratörleriyle beraber test ölçüm sistemlerinin üretimini ve de tasarımını üstlenecektir. Hızal LTD ayrıca, gerek eğitim gerekse de danışmanlık hizmetlerini yerine getirecektir.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir