1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Uçak Kazalarından Sağ Kurtulmanın Yolları Nedir?

Uçak Kazalarından Sağ Kurtulmanın Yolları Nedir?
0

Uçak Kazalarından Kurtulmak

Günümüzde en hızlı ulaşım aracı olarak bilinen uçak herkesin hayatını kolaylaştırıyor. Birçok insan uçaktan hoşlanmasa da kullanmak zorunda kalıyor. Herkesin uçaktan korkma sebebi olan uçak kazası anında neler yapılması gerektiğini bu yazımızda sizinle paylaşacağız.

Uçak Kazalarından Sağ Kurtulmanın Yolları Nedir?

Uçak yolculuğu son derece güvenli bir seyahat aracı olsa da olası bir uçak kazası anında yolcuların neler yapması gerektiğini bilmesi gerekir. Yaşanacak ufak bir zaman kaybı bile hayatınızı riske atabilir.

İşte uçak kazalarında hayat kurtaracak bazı önlemler;

  • Acil çıkış kısmının yakınında ki koltuklardan yer almaya özen gösterin.
  • Yaşanabilecek bir suya düşme kazası için kalın giyinmeye dikkat edin.
  • Uçak kalkış anına gelmeden önce mutlaka güvenlik açıklamalarını dinleyin.
  • Kilolu ve ihtiyar yolcular seri hareket kabiliyetleri olmayacağı için onların oturdukları yere dikkat etmeye çalışın.
  • Yaşanabilecek bir yangın esnası için koridor bölgesinde bulunan koltuklar her zaman daha güvenli olacaktır.
  • Uçak düz bir uçuş gerçekleştirirken dahi emniyet kemerlerinizin takılı olduğundan emin olun.

Uçak Kazaları Anında Neler Yapılmalı?

Olası bir kaza, sert iniş ve pistten çıkma gibi anlarda tüm yolcuların panik ile biran önce uçağı terk etmek isteyeceği bir gerçektir. Ayrıca kabin içerisinde oluşabilecek yangın esnasında içeride duman yoğunluğu başladıysa içeride oksijen miktarı git gide azalacak, görüş mesafesinin yetersizliğinden dolayı panik hali artacaktır.

Bu gibi durumlarda kabin görevlileri öncelikle yolcuları sakin bir ortam sunabilmelidir. Özellikle uçağı terk etme esnasında birçok yolcu kabin eşyalarını almaya yeltenir fakat böyle bir durum büyük bir zaman kaybıdır. Bu konuda yolcuların özellikle bilmesi gereken başka bir konu ise tahliye anında şişme yataklara zarar verilmemesi gerektiğidir.

Bu sebep ile yolcuların yanlarına kesici veya delici alet almaları gerekir. Hatta topuklu ayakkabı kullanılmışsa dahi şişme kaydırağa geçmeden önce topuklu ayakkabılar ayaktan çıkartılmalıdır. Böyle bir anda yaşanan durumun kontrol altına alınması iyi eğitilmiş bir eğitmen ve kabin ekibinin sorumluluğundadır.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Seyahat etmiş olduğunuz uçağın büyüklüğü olası bir kaza anı için çok önemlidir. Uçak ne kadar büyük olursa gövdesi de yaşanacak çarpmaya karşı o kadar dirençli olacaktır. Bu durumda uçağın içerisinde savrulma yaşanmasına engel olacaktır. Öncelikle uçağa binerken günlük ve basit bir şekilde giyinmiş olmanız çok önemlidir.

Ayrıca kalkış anında yapılan zorunlu bilgilendirmelere oldukça önem verin. Bu durum olası bir kaza anında sizin neler yapmanız gerektiğini en güzel açıklayan anonstur. Oksijen maskelerinin önünüze sarkmasından sonra zaman kaybetmeden maskeleri takın çünkü uçak kazalarında oksijen yetersizliğinin ölümcül bir hal alması yaklaşık olarak bir dakika kadar kısa bir süredir.

Yaşanacak kaza anında savrularak kafanızı sağa sola vurmak son derece tehlikelidir bu yüzden kemerinizin takılı olduğuna dikkat edin. Ayrıca bilgilendirme anonsunda anlatılmış olan pozisyonu uygulamak, savrulma esnasında darbelere karşı korunmanızı sağlar.

Hangi Yollar İzlenmelidir?

Yaşanabilecek bir uçak kazasında en zor olan ve en dikkat etmeniz gereken durum ise soğukkanlı olmaktır. Böyle bir kazada hayatta kalma şansınızı artıracak şey planlı olma ve paniğe kapılmamadır. Çünkü yaşanacak kaza saniyeler içerisinde gerçekleşir böyle durumda en çok zarar veren şey panik halidir.

Uçak yolculuğunu çok fazla gerçekleştirmiş olsanız da tedbiri hiçbir zaman elden bırakmayın ve yapılan anonsları her defasında dikkatle dinleyin. Uçak kazaları yolculuk açısından en güvenli seyahat aracı olsa dahi çok ufak bir hatanın nelere sebep olabileceğini asla unutmayın.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir