1. Anasayfa
  2. Uçak Kazaları

German Wings 9525 – Havada Facia

German Wings 9525 – Havada Facia
0

German Wings’in A320-211 model uçağı, Barcelona’dan Düsseldorf’a gitmek üzere havalandıktan sonra Fransa’nın Digne-les-Bains bölgesi yakınlarında düştü. 25 Mart 2015 günün meydana gelen bu kazada 144 yolcu ve 6 mürettebattan sağ kurtulan olmadı. Kaza, yardımcı pilotun bilerek ve isteyerek uçağın irtifa kaybetmesine sebep olmasının tespit edilmesi ile uçak kazaları tarihinde bambaşka bir yere sahip oldu.

Barcelona’dan yerel saat ile 10:01’de başlayan uçuşun Düsseldorf’a iniş için planlanan saat ise 11:39’du. Son temasın 10:30 sularında kurulduğu uçakla bir daha iletişim kurulamadı ve uçak radardan kayboldu. Yapılan çalışmalar sonucunda ilk kara kutuya hemen ulaşılırken, diğer kara kutuya ancak 1 hafta sonra yani 2 Nisan’da ulaşılabilecekti. Kara kutunun incelenmesi ile ortaya çıkan gerçekler ise herkesi hayrete düşürdü ve havacılık güvenliği açısından da dönüm noktası oldu.

Kara Kutudan Çıkan Gerçekler

Kara kutunun incelenmesi ile uçağın düşmesine yardımcı pilotun Andreas Lubitz’in sebep olduğu ortaya çıkacaktı. Kaptan pilotun kabinden çıkmasının ardından kapıyı içeriden kilitleyen yardımcı pilot, pilotun geri dönmesine ve tüm ısrarına rağmen kapıyı açmayı reddetmişti. Bunun üzerine bilinçli bir şekilde uçağın irtifa kaybetmesine ve nihayetinde uçağın dağlara çakılmasına sebep olduğu ortaya çıkacaktı. Kara kutunun detaylı incelenmesi ile yardımcı pilotun uçağı otomatik pilota alarak 30 metre kadar alçalmasına ve uçağın hızını arttırmak için de ayarlara müdahalede bulunduğu anlaşıldı.

Kazanın tamamen yardımcı pilot Andreas Lubitz’in bilinçli müdahalesinden kaynaklandığının anlaşılması ile yardımcı pilotun evinde detaylı arama yapıldı. Çok süre geçmeden yardımcı pilotun evinden o gün çalışmayacağına dair bir doktor raporu yırtılmış halde bulundu. Ayrıca yardımcı pilotun bilgisayarında yapılan araştırma sonucunda yardımcı pilotun intihar yöntemlerini ve kabin kapısının güvenliğini araştırdığı ortaya çıktı.

Tüm bu buluşların sonucunda Uluslararası Havayolu Pilotlar Derneği, yürütülen soruşturmanın standartlara uymadığı belirtildi ancak burada sorulması gereken asıl sorunun doktordan alınan böyle bir rapora rağmen yardımcı pilotun nasıl uçuş yapmasına izin verildiği oldu. Bundan sonra pilotların sağlığı ve doktordan aldıkları raporun nasıl daha yakından takip edileceği ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir