1. Anasayfa
  2. Uçaklardan Haberler

Uçaklar Hakkında Pek Bilinmeyen Bilgiler

Uçaklar Hakkında Pek Bilinmeyen Bilgiler
0

Uçaklar, uzakları yakın eden en önemli ulaşım aracıdır. Kısa zaman içerinde binlerce kilometrenin alınmasını sağlayan bu araçlar, birbirinden farklı özelliklerle doludur ve pek çok unsur, en az bir kez uçak yolcuğu yapmış olan kişilerin gözüne çarpmıştır. İşte uçaklar hakkında pek bilinmeyen bilgiler

1.Kanatlarda Bulunan Kancalar

Uçakların kanatlarında yer alan kancalar, çoğu uçak yolculuğu yapmış kişilerin gözüne çarpmıştır. Bu kancalar, orada öylesine değil; belli bir amaç için konulmuştur.

Bilindiği üzere çoğu uçakta acil çıkış kapıları kanatlara açılmaktadır. Dikkat edildi ise; orta çıkışta bulunan kapılar tam olarak kanatlara denk gelmektedir. Acil bir durum söz konusu olduğu zaman, yolcuların kanatlar üzerinde yürümesi öngörülmekte ve bunun için yolcuların kayıp düşmemesi için halat gerileceği planlanmaktadır. Dolayısı ile acil durumlarda takılması düşünülen halatlar, bu kancalara gerilmektedir.

2.Kokpit İçerisinde Yer Alan Balta

Bilindiği üzere; uçak içerisine her türlü kesici ve delici alet sokmak yasaktır. Özellikle bıçak, pala, balta, satır ve benzeri gibi ürünlerin uçak içine alınması asla ve asla mümkün değildir. Hatta bu tarz aletlerin havaalanına sokulması bile yasaktır; havaalanı kapısından girildiği anda, bu tarz aletler kişilerden alınmakta ve bunlara el konulmaktadır. Tam da bu durumda uçağın içerisinde balta olabilmesi söz konusu bile değilken; kokpit içerisinde bir baltanın yer alması oldukça garipsenmektedir. Hatta kokpitte bir baltanın olduğunu bilmeyenler için bu, uçaklar hakkında pek bilinmeyen bilgiler arasında yerini almaktadır.

Kokpit içerisinde balta bulunmasının nedeni; acil durumların yaşanabilecek olmasıdır. Örneğin acil bir durumda camın kırılması işlemi bu balta sayesinde olmaktadır. Dolayısı ile balta, kokpitin olmazsa olmazıdır.

3.Yolcu Pencerelerindeki Delikler

Uçak camları, birbirinden ayrı üç katmandan oluşmaktadır ve dış cam basıncın dengelenmesinde etkili iken orta cam da hasar oluşumlarını engellemekte etkilidir. Üzerinde delik bulunan içteki cam ise hava akışının sağlanması amacıyla bulunmaktadır. Uçak yolculuğu yapan çoğu kişi bu deliklerin farkında değildir ve bu sebeple uçaklar hakkında pek bilinmeyen bilgiler arasında camda bulunan bu delikler de yer almaktadır.

4.Cooper Kulakçığı

Cooper kulakçığı, her uçakta bulunan bir parça değildir. Geçmişte, sivil havacılık tarihinde Dan Cooper isimli bir hava korsanı, bir uçağı kaçırmış ve bunun karşılığında fidye istemişti. Fidyesini alan Cooper, uçak havada seyrederken paraşüt yardımı ile atlayarak kaçmıştı. Bu olaydan sonra Boeing ve Airbus uçaklarına Cooper kulakçığı ekledi. Bu kulakçıkların bulunduğu uçaklarda, uçuş anında kapılar açılmamaktadır.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir