1. Anasayfa
  2. Uçak Kazaları

2020 Yılında Gerçekleşen Uçak Kazaları

2020 Yılında Gerçekleşen Uçak Kazaları
0

Havayolu ulaşımı, tüm taşıma araçları arasında en az kazanın yaşandığı ve buna paralel olarak en güvenli ulaşım araçlarından biridir. Bununla birlikte çeşitli sebeplere dayalı olarak kazalar her zaman gerçekleşebiliyor. Bu kazaların gerçekleşme olasılıkları her ne kadar düşürülmeye çalışılsa da, aynı zamanda havayolu ulaşım ağı da dünya genelinde giderek büyüyor ve daha fazla uçak toplu taşıma amaçlı kullanılıyor. Havayolu şirketleri ve uçakların bu artışı, hizmet kalitesi ve uçak teknik kontrollerinin de daha düşük kalitede olduğu hava yolu şirketlerinin de ortaya çıkmasına neden oluyor. 2020 Yılında Gerçekleşen Uçak Kazaları arasında, henüz ilk ayını yeni doldurduğumuz senenin ilk kazası İran’ da gerçekleşti.

Senenin İlk Uçak Kazası

Aslında kazayla gerçekleşmiş olsa da bu uçak kazasının arkasında birçok soru işareti bulunuyor. Tahran’ dan Kiev’ e gitmek üzere havalanan Ukrayna Havayolları’ na ait Boeing 737, 176 yolcusuyla birlikte kalkıştan hemen sonra alev alarak düştü. Maalesef bu kazadan sağ kurtulan hiç kimse olmadı. Tüm teknik kontrollerinin yeni yapılmış olması ve teknik herhangi bir sorunun belirlenememesi, bu kazanın neden gerçekleştiği ile ilgili soru işaretlerini arttırdı. Kazadan iki gün sonra İran resmi Mamaklarından yapılan bir açıklamayla, 2020 Yılında Gerçekleşen Uçak Kazaları arasında ilki olan bu kazanın insan hatası nedeniyle oluştuğu ortaya çıktı. Kazaya hava savunma sistemlerini kazayla devreye sokan bir kişi neden olmuş ve uçak havada vurulmuştu.

176 Kişiden oluşan tüm yolcusunun hayatını kaybettiği bu uçak kazası, kazadan öte havacılıkla ilgili tarihteki en korkunç olaylardan biri oldu. Doğrudan vurulan yolcu uçağı olması, kazayla da olsa bu konuda da bir ilki oluşturuyor. Yaşanan siyasi gerginlikler nedeniyle, dünya da hissedilen ancak görülmeyen büyük bir gerginliğin olmasına neden oluyor. Bu gerginlik ve aşırı gerilim, maalesef bu türlü hiç kimsenin istemediği kazalarla karşılaşma olasılığını da güçlendiriyor. Henüz bu kara haberi henüz sindirmeye başladığımız günlerde 2020 Yılında Gerçekleşen Uçak Kazaları arasında ikincisinin Afganistan’ da gerçekleşmesi çok üzücü bir durum oldu.

Henüz Ocak Ayında İkinci Uçak Kazası

Afganistan Ariana Afghan Havayollarına ait, Herat Kabil arasında sefer düzenleyen, Bombardier E-11 türündeki yolcu uçağı, Gazni Kenti yakınlarında yere çakılarak düştü. Bu kazada da maalesef uçakta bulunan 81 kişinin tamam hayatını kaybetti. Uluslararası alanda büyük infial oluşturan bu ikinci kazanın neden gerçekleştiği ile ilgili konu yine soru işaretleriyle doluydu. Birkaç gün içerisinde kaza ile ilgili detaylar ortaya çıktı ve Talibanın kontrolünde olan bölgede düşen uçağın, Taliban tarafından düşürüldüğü kesinleşti. 2020 Yılında Gerçekleşen Uçak Kazaları sürekli siyasi nedenlerden ötürü ve dış müdahaleyle gerçekleşmiş durumda oldu. Taliban kazanın hemen ardından uçağı kendilerinin düşürdüğünü açıklamış, uçakta CIA mensuplarının bulunduğunu bildirmişti.

Pentagon bu iddiayı doğrulayarak, uçakta çeşitli CIA ajanlarının bulunduğu bilgisini kamuoyuyla paylaştı. Kazanın ilk görüntülerini İran’ ın Tasnim Haber Ajansı tarafından paylaşılması da bu konuda dikkat çekici diğer bir detay. Ortadoğu’ da yaşanan gerilimin üst seviyelere ulaşması, yolcu uçaklarının bu bölgede ki uçuşlarının da güvenliği tehdit eder boyuta geldi. Ancak gerilimin sınırları Ortadoğu’yu da aşmış bulunuyor. Aslında 2020 Yılında Gerçekleşen Uçak Kazaları olan bu iki kazanın da kasten düşürülme olayı olması, gerginliğin boyutu hakkında daha net fikir sahibi olmamızı da sağlıyor.

Havayolları Daha mı Az Güvenli Hale Geldi?

2020 Yılında Gerçekleşen Uçak Kazaları maalesef henüz daha Ocak ayı bitmeden ikiye ulaştı. 2019 yılında da uçak kazaları sayısında bir artış gözlemlendiği sabittir. Bununla birlikte havayolu taşımacılığının eskisinden daha az güvenli olduğu anlamına gelmiyor. Teknik ve teknolojik açıdan, uçakların sürekli yükselen grafikleri, aslında daha güvenli yolculukları sağlamaya yönelik. Bu konuda da yüksek bir başarı oranı var. Ancak maalesef Hava yolları ulaşımının sürekli olarak daha yaygın şekilde kullanılması uçak ve havayolu şirketlerinin artması en büyük etken olarak öne çıkıyor. Eski uçaklardan oluşan filolar, yeterli teknik bakım ve donanıma sahip olmayan hava yolu şirketleri kaza oranlarında bir artışa neden olmaya başladı. Buna rağmen kaza sayılarında ki artış, hala en güvenli taşımacılığın hava yolları olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Tavsiyemiz; Güvenilir ve bilinen havayolu şirketlerini tercih etmeyi, büyük oranda kaza riskini düşürecek önemli bir kıstas olarak düşünmenizdir.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir