1. Anasayfa
  2. Uzay | Bilim

Çin Uzay Programı İçin Önemli Adım Attı, İlk Modül Fırlatıldı

Çin Uzay Programı İçin Önemli Adım Attı, İlk Modül Fırlatıldı
0

Çin uzay programı kapsamında önemli bir adım attı. Uluslararası Uzay İstasyonu’na rakip olarak hazırlamış olduğu Tiangong-3’ün ana modülü uzaya fırlatıldı. Bu kapsamda modül ilk kez Haziran ayında astronot ağırlamış olacak.

Çin Uzay Programı İçin Büyük Adım

Uzay araştırmaları kapsamında parlayan yıldız haline gelmiş olan Çin’den yeni bir adım geldi. Çinli bilim insanlarının uzun yıllar boyunca üzerinde çalışmakta oldukları Tiangong-3’ün en büyük modlü olan Tianhe yörüngeye fırlatıldı. Bu kapsamda Çinli astronotlar da uzay istasyonunu yakın zamanda ziyaret edecekler.

Çin’in alanında en güçlü roketi olan Long March ile fırlatılan Tianhe modülünde yaklaşık olarak 18 metre uzunluk bulunuyor. Tek başına üç astronota ev sahipliği de yapabilen modül bu kapsamda genişliği ile de öne çıkıyor. Fakat Çin uzay programı kapsamında ilerleyen süreçte Tianhe’nin yanına iki ek modül daha yerleştirmiş olacak. Bu modüller de 2022 yılında uzaya fırlatılacak. Bu bağlamda da Tiangong-3’ün tamamlanması gelecek yıl gerçekleşecek.

Uzay Yarışında Tiangong-3 Önemi

Tiangong-3 özellikleri itibariyle Çin’in en önemli modülü olarak öne çıkıyor. Çin ilerleyen yıllarda Tiangong-3’e teleskop gibi ekstra modüllerin de yerleştirilmesini planlıyor. Bu kapsamda da Hubble’dan en az 300 kat daha güçlü görüntü sağlanabilecek. Çin söz konusu modül için de ilerleyen Mayıs ayında insansız görev yapacak. Daha sonrasında ise Haziran ayında üç astronot Tianhe’ye fırlatılacak.

Çin, ISS projesine dahil olmadığından çok uzun bir süredir insanlı uzay görevlerinde çok aktif bulunmuyordu. Bu bakımdan da Tiangong-3’ün önemi özellikle Çin’in uzay yarışına astronotlar ile katılmasını sağlayacak. Çin bunun yanında Tiangong-3 için uluslararası ortaklıklar da kurabilecek. Bu konuda da daha önceden ortaklık yapmaya hazır olduklarını ifade eden Çin gerekli çalışmaların tamamlanması sonrasında başka ülkelerin de uzay istasyonuna astronot gönderebileceklerini belirtti. Bu yüzdenden de mevcut proje ISS’e önemli bir rakip olarak öne çıkıyor.

Tiangong-3 teknolojisi ise daha önceden Tiangong-1 ve 2’de test edilmişti. Bu yüzden uzay yolculuğunda herhangi bir sorun ile karşılaşması modülün beklenmiyor. Tiangong-2 daha önceden 5 astronota ev sahipliği yapmıştı. Astronotlar sağlıklı bir şekilde dünyaya dönüş yapmışlardı.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir