1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri

Türbülans Nedir? Neden Olur? Türbülans Sırasında Ne Yapılır?

Türbülans Nedir? Neden Olur? Türbülans Sırasında Ne Yapılır?
0

Türbülans sıcak ve soğuk olan havanın yer değiştirmesi veya rüzgardan gelen etkiyle beraber bulutlarda hareketlilik oluşturan bir hava olayıdır. Türbülans oluştuğunda uçak sallanarak çok yüksek bir ses çıkarır. Bu durum da uçaktan korkan insanları çok zor bir durumda bırakır. Kuvvetli bir şekilde türbülansa girildiğinde ise oluşan sallantı sebebiyle yerlerinden sıçrayan insanlar bile olur. Bu nedenle yolculuk boyunca emniyet kemerinin çıkarılmaması gerekir.

Türbülansı Meydana Getiren Sebepler Nelerdir?

Türbülansı meydana getiren üç sebep vardır.

Bu sebepler ise şunlardır:

  • Isınma yerde bulunan asfalt gibi yüzeyler, güneş ışınlarını atmosfere fazla bir şekilde yansıtarak havanın ısınmasını sağlar. Isınmış olan hava da hızlı bir şekilde yükselmeye başlayınca soğur ve çöker. Bu durum da yükselen ve alçalan hava hareketlerinin oluşmasını kolaylaştırır. En sık görülen türbülans çeşidi ısınmadır. Sabah ve gece saatlerinde ısınma olmadığı için bu türbülansa rastlanmaz. Isınma, alçak irtifalarda oluşur.
  • Rüzgar türbülansı, rüzgarın önüne çıkacak dağlar ya da yüksek binalar sebebiyle gerçekleşir. Bu durum meydana geldiğinde rüzgar yönünde ve hızında değişiklikler oluşur. Bu oluşan değişiklikler de rüzgar türbülansını meydana getirir.
  • Bulut türbülansı, en çok kümülüs formu bulutlarda oluşur ve genel olarak yazları öğleden sonra görülür. Sıcak hava, bulut haline gelene kadar soğur ve hava ısınana kadar da çöker. Eğer uçak bulutun içinden ya da yakınından geçerse irtifasında değişiklikler oluşur. Bu oluşan değişiklikler de bulut türbülansını meydana getirir.

Tüm bu sebeplerle oluşan türbülans çeşitleri normal bir doğa olayı olarak görülür.

Türbülans Oluşması Normal Mi?

Türbülans oluşması tamamen beklenen bir doğa olayıdır. Oluşabilecek türbülansların birçoğu öngörülebiliyor ve oluşabilecek türbülanslar için plan yapılabiliyor. Ancak bazı durumlarda ani ve beklenmedik durumlarda da türbülans meydana gelebiliyor. Açık hava türbülanslarının ise radarlar aracılığıyla belirlenmesi mümkün değildir.

Türbülans Meydana Geldiğinde Neler Olur?

Türbülans oluştuğunda uçak irtifa kaybedebilir, bazı zamanlarda ise şiddetli bir şekilde sarsıntılar oluşabilir. İnsanlar yerinden fırlayabilir. Şiddetli bir şekilde gerçekleşen türbülansta yaralananlar da olabilir. Genellikle pilotlara uçuş esnasında türbülans olabilecek rotalar verilir. Bazı zamanlar pilotlar bu konu hakkında uyarı konuşması da yapabilir.

Bu uyarı gerçekleştiğinde emniyet kemeri kesinlikle takılı bir halde olmalıdır. Yiyecek ve içecek ikramları sırasında sıcak içecekler içmekten de kaçınılması gerekir.

Türbülanstan Korkan Kişiler Ne Yapmalıdır?

Türbülansa girmekten korkan kişiler kesinlikle kanatlarda yolculuk yapmamalıdır. Check-in sırasında bu korkunuzu belirterek orta sıralarda yolculuk yapmak istediğinizi belirtmeniz size fayda sağlayacaktır. Okyanus gibi yerlerden geçerek yolculuk yapıyorsanız ani türbülansa rastlama riskiniz oldukça yüksektir.

Pilotlar, hostesler veya sık olarak uçak yolculuğu yapan kişiler türbülansa girmekten korkan kişiler değillerdir. Türbülansa girdikleri esnada da fazla bir şekilde panik olmazlar fakat uçak korkusu olan kişiler veya ilk defa uçağa binen insanlar için türbülans çok hoş bir durum olmaz. Türbülansın hava yüzeyinde meydana gelen bir dalgalanma olduğunu düşünerek sakin bir yolculuk geçirmelisiniz.

Türbülans Oluşumu Uçağı Düşürür Mü?

Yolcularda paniğe sebep olan türbülans, uçağın düşürmesine yol açmaz. Uçaklar, türbülans oluşumuna dayanacak bir şekilde tasarlanır. Şiddetli olan türbülanslar size korkutucu görülebilir, ancak pilotlar türbülans hakkında eğitim almış kişilerden oluşur. Bu yüzden çok fazla panik yapmaya gerek yoktur. Türbülans esnasında sadece emniyet kemerinizi takıp türbülansın bitmesini beklemeniz gerekir.. Türbülans sebebiyle yolculuk bir süre için konforsuz geçer. Bu durum türbülans esnasında uçağın sallanmasıyla ilgili bir durumdur.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir