1. Anasayfa
  2. Uçaklardan Haberler

Uçakta Virüs Kapan Yolcuya Dava Hakkı !!

Uçakta Virüs Kapan Yolcuya Dava Hakkı !!
Uçakta Virüs Kapan Yolcuya Dava Hakkı !!
0

Covid-19 salgının etkisi tüm dünyada devam ederken, salgından etkilenen sektörlerinden başında havacılık, taşımacılık sektörleri geliyor. Özellikle uluslararası yolcu taşımacılığı noktasında salgın ile ilgili olarak merak edilen konular arasında ise hava yolu ile gerçekleştirilen yolculuklarda virüs kapma olasılığı, önlemlerin sıkılığı gibi konular geliyor. İşte bu noktada hava yolu şirketleri başta olmak üzere yolcuları da ilgilendiren bir diğer konu, uçak yolculuğu yaparken virüs kapılması durumunda yolcuların ve hava yolunun hakları.

Covid-19’un hava yolu taşımacılığı üzerindeki hukuki etkilerini değerlendiren Doç. Dr. Tuba Birinci Uzun, yolculuk sırasında virüs bulaşmasının kaza olarak ifade edilebileceği, bu noktada da taşıyıcının yani hava yolu şirketinin sorumluluğunun gündeme gelebileceği vurguladı. Yolcuların ayrıca, hava yolu firmasına maddi ve manevi tazminat davası da açabileceğinin altını çizdi.

Yolcunun Dava Hakkı Var

Salgının seyri tüm dünyada devam ederken, birçok ülkeye hava yolu ile yolcu taşımacılığı ise devam ediyor. Bu durum beraberinde virüs kapma riskini de getirmekle birlikte yolculara hukuki olarak birtakım haklar tanınmasına da olanak tanıyor. Doç. Dr. Tuba Birinci Uzun, yolcuların hukuki haklarını ifade ederek, özellikle Dünya Sağlık Örgütü Havayolu Taşımacılığında Halk Sağlığı Olaylarının Yönetimi Rehberi çerçevesinde, salgın ve bulaşıcı hastalıklara yönelik hava yolu şirketlerin alması gereken önlemlere dikkat çekti.

Bu rehberde yer alan kurallara uyulmaması halinde, sağlıklı yolcuların yolculuk sırasında virüs kapması durumunun kaza olarak nitelendirilebileceği, taşıyıcının yani hava yolu firmasının bu durumdan sorumlu olacağı ve yolcunun da maddi ve manevi daha açma hakkının ortaya çıkacağı ifade edildi.

DSÖ Rehberinde Yer Alan Önlemler

Covid-19 tehdidi devam ederken, havacılık başta olmak üzere birçok ulaşım türünde yolcuların güvenle seyahat edebilmesi için Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2015 yılında salgın ve hastalık olaylarında uyulması gereken önlemlerin yer aldığı bir rehber hazırlandı. Bu rehbere göre:

  • DSÖ ve UST ile ICAO ve Chicago Sözleşmesi kapsamında salgın durumlarında yolcular ve taşıyıcıların hukuki hakları,
  • Halk sağlığına ilişkin olayların bildirimi,
  • Havalimanları, hava araçlarında halk sağlığı için alınacak önlemler,
  • Olay tespiti, bildirimi,
  • Yolcular, hava aracı ve havalimanı için alınacak acil önlemler,
  • Risk değerlendirmesi
  • Müdahale konularında firmaların ve yetkililerin alacakları önlemler ve adımlar yer alıyor.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir