1. Anasayfa
  2. Havacılık Haberleri
Trendlerdeki Yazı

F-16’yı Kurtarmak Pahasına Şehit Olan Kahraman Pilot: Oğuz Yenen

F-16’yı Kurtarmak Pahasına Şehit Olan Kahraman Pilot: Oğuz Yenen
0

İzmir’in Çiğli ilçesi yakınlarında 5  Haziran 2002’de trajik bir kaza yaşandı ve eğitim uçuşu yapan F 16 uçağı arıza nedeniyle düştü. Hava Pilot Oğuz Yenen şehit oldu.

Hava Pilot Üsteğmen Oğuz yenen Diyarbakır 8. Ana Jet Üssünde görevli olarak 181. filoya bağlı 93-0002 kuyruk numaralı F 16 uçağının pilotu olarak eğitim için İzmir/ Çiğli’de bulunmakta idi. 4 uçak eğitim için  Çiğli meydanından 05 Haziran 2002’de havalanmıştı. Dördündü havalanan uçak şehit pilotumuzun kullandığı uçaktı. Kalkıştan kısa süre sonra motor arızasını fark etmişti. Uçak hızlanmaya devam etmiş, hızı azalmadığı için iniş gerçekleşememişti.  Üç kez piste inmeyi denemiş en sonunda hız kesmeden piste inmiş ancak uçak yavaşlayamayarak kontrolden çıkmış ve pist dışında takla atarak patlamıştır. Elim kaza sonucu Pilot Üsteğmen Oğuz Yenen şehit olmuştur.

Olayın Gelişimi

F 16 üstün teknoloji ile yüksek hızlara ulaşabilen bir savaş uçağıdır. Kanatları dardır ve motor gücü ile uçar. F 16 pilotları çok zorlu eğitimden geçerler.  Teorik eğitim ve uçuş eğitimi sonrası başarılı olarak pilot olurlar. Vatan sevgisi, zeka ve kabiliyetle dolu bu gençlerden biri olan pilotumuz, defalarca uçtuğu F 16 nın arızasını fark etmiş, hemen Çiğli pist kulesi ile irtibata geçmiştir. Kulede F 16 için tecrübeli kimse olmadığından hava sahası boşaltılarak acil iniş için hazırlanmış ve iniş izni verilmiştir.

Daha sonra iletişim halindeki Pilot Oğuz Yenen ile konuşularak inişin gerçekleşmesi mümkün görülmemiştir. Uçağı denize düşecek şekilde kendisinin de atlayarak kurtulması söylenmiştir. Ama kahraman pilot bu uçak milletimizin parasıyla alınıyor diye düşünerek kurtarma ümidiyle atlamamıştır.

Üç kere piste inmeyi denemiştir. Uçak hiç hız kesmemiştir. Uzmanların açıklamalarına göre F 16 uçaklarında yakıtı boşaltarak motoru durdurmak direkt düşmesine neden olabilir. Etrafta yerleşim yerleri olmasından dolayı  bu da yapılamamış ve pilotumuz son kez piste hızlı bir şekilde inmeyi denemiştir. Hızından dolayı kanca atmak olarak tabir edilen işlem ya hiç yapılamamış ya da kanca tutmamıştır.  Paraşüt açarak yavaşlama olmamış, paraşüt ve güvenlik ağları parçalanmıştır. Paraşüt atlama alanı olarak kullanılan boş araziye girerek takla atan F 16 infilak etmiş ve Pilot Üsteğmen Oğuz Yenen şehit olmuştur. Kahraman pilotumuzu rahmet ve minnetle anmaktayız.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir