1. Anasayfa
  2. Uçak Kazaları

Dünyada Uçak Gemisi Batıran Tek Asker

Dünyada Uçak Gemisi Batıran Tek Asker
0

Meis limanında batırılan Been My Chree isimli gemiyle dünyada uçak gemisi batıran tek asker Mustafa Ertuğrul olmuştur. İngiliz gemisi Kaş’tan Meis Adası’na açılan ateşlerle batırılmış ve topçu teğmen Mustafa Ertuğrul ve arkadaşları bu sayede tarihe geçmişlerdir.

Uçak Gemisinin Batırılış Tarihi

İngilizlere ait olan gemi I. Dünya Savaşı’nda uçak gemisi olarak kullanılmıştır ve Türklerin hareketini incelemek amacıyla Kastellorizio yani Meis adasına gönderilmiştir. Türk topçu birliğinin başında olan teğmen Mustafa Ertuğrul tarafından fark edilen gemiyi batırmak için çalışmalar yapılmıştır.

Çünkü gemi adadan Türk askerini bombalamıştır. Bu bombardımanın ancak geminin batırılışı ile ortadan kalkacağını anlayan Mustafa Ertuğrul emrindeki askerlerle beraber 4 ağır sahra topunu sırtlarında taşıyarak dağlardan geçirmiş ve Meis adasının tam karşısına karaya menzilenmişlerdir.

Mustafa Ertuğrul tarafından 27 Aralık 1916 yılında verilen atış emriyle118 metrelik HMS Been My Chree isimli uçak gemisi dört sahra topu atışıyla batırılmıştır. Geminin batırılışı yaklaşık olarak 36 dakika içerisinde gerçekleşmiştir. Geminin batışıyla birlikte gemide yer alan 200’den fazla gemi ve sandalın da batışı sağlanmıştır. Bu başarısıyla emri veren Mülazım Mustafa Ertuğrul uçak gemisi batıran Türk subay olarak altın harflerle yazdırmıştır. Bu başarıdan sonra subaya madalya verilmiştir.

Fransız Savaş Gemilerini De Batırdı

Teğmen Mustafa Ertuğrul Been My Chree gemisini batırmasından sonra aynı dönemde Akdeniz’de bulunan Fransız savaş gemileri Paris ve Alexandra’yı da top ateşleriyle batırmıştır. Bu tarihten sonra da Kurtuluş Savaşı’na kadar pek çok cephede savaşmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda da 4 sahra topu ile büyük başarılar elde etmiştir. Kurtuluş Savaşı’nda ağır yaralanmış ancak görevinin başına dönerek savaşmaya devam etmiştir.

Mustafa Ertuğrul Kimdir?

Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Ertuğrul 1892 yılında Girit Hanya’da doğmuştur. Ertuğrul daha sonra 1912 yılında Harp Okulu’ndan topçu subayı unvanıyla mezun olmuştur.

Çanakkale, Kurtuluş ve I. Dünya savaşlarında aktif görev almış ve bu görevlerinden dolayı da pek çok madalyaya sahip olmuştur. Bu madalyalar arasında İstiklal madalyası, Prusya liyakat madalyası, Osmanlı liyakat madalyası, Alman demir haç madalyası ve hatıra madalyalarıdır.

Mustafa Ertuğrul soyadı kanununun çıkmasından sonra manevi babası olan Yarbay Şefik Aker’in soyadını almış ve Aker soyadıyla anılmıştır. Aynı zamanda yarbayın kızıyla da evlenmiştir. Mustafa Kemal tarafından anılarını yazması istenmiş ancak Aker anılarını yazsa da yayınlamamıştır. Anıları seneler sonra kitap çıkarılarak yayınlanmıştır. Askerlikten emekli olduktan sonra Antalya’da yaşayan Mustafa Ertuğrul Aker Chp Antalya il başkanlığı da yapmıştır. Türk subayı Mustafa Ertuğrul Aker 5 kasım 1968 tarihinde Antalya’da vefat etmiştir. Subayın anısına 2007 yılında Antalya’ya heykeli dikilmiştir.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir