1. Anasayfa
  2. Uçak Modelleri

Northrop F-5 Özellikleri Neler?

Northrop F-5 Özellikleri Neler?
0

Northrop F-5 düşük maliyetli yapısı ve kolay bakım sunan özellikleri ile birlikte eğitim uçakları arasında en çok tercih edilen model olarak öne çıkmaktadır. Özellikle Soğuk Savaş döneminde pilotların eğitimi için yaygın olarak tercih edilmiştir.

Northrop F-5 Özellikleri Neler?

Northrop F-5 özellikleri ile en çok kullanılan eğitim uçakları arasında yer almaktadır. Düşük maliyeti ve bakımının kolay olması açısından eğitim özellikleri açısından son derece başarılı bir modeldir. ABD yapımı olan modelin Sovyetler karşılığı da MİG21 modelidir.

Northrop F-5 Top Gun tarzı savaş eğitim okullarında pilotların eğitimi için kullanılmıştır. Ucuz maliyetleri ile sadece ABD ile kullanımı sınırlı kalmamış, aynı zamanda zayıf ekonomiye sahip ülkelerde de kullanılmıştır. Northrop F-5, ABD’de eğitim uçağı olarak son olarak 1998 yılında kullanılmıştır. Günümüzde ise çeşitli gösterilerde kullanılmaya devam etmektedir. Bazı ülkelerde ise aktif şekilde eğitim uçağı olarak kullanımı sürmektedir.

Northrop F-5 sadece eğitim amacıyla değil aynı zamanda çok amaçlı yapısıyla da tercih edilen bir modeldir. Yüksek manevra kabiliyeti uçağın performansını arttırmaktadır. Hava savaşlarında kullanılmak için füze taşıyabilmektedir. Kara saldırıları için de bomba ve roket kullanımı yapmaktadır. Aynı zamanda fotokeşif gibi amaçlar için de kullanıma uygundur. Northrop F-5 modeli bu gelişmiş özellikleri ile birlikte pek çok ülkede lisanslı şekilde üretilmeye devam etmektedir. Birim maliyeti olarak ortalama 2,1 milyon dolar civarındadır. Bu ise özelliklerine göre oldukça düşük bir fiyat olarak öne çıkmaktadır.

Northrop F-5’e Karşı MİG25

Northrop F-5 modeli popüler ve başarılı bir olmasına rağmen ABD bloğunda yer almayan ülkeler için de karşısında SSCB yapımı MİG25 yer almaktadır. Aynı amanda bazı ülkeler de doğrudan ABD’den almak yerine Northrop F-5’e çok benzeyen modeller tasarlamıştır. Örneğin İsviçre Hava Kuvvetleri Northrop F-5’e çok benzerlik taşıyan F-5N Tiger II modelini tasarlayarak kullanmaktadır.

Ancak bu modelin daha sonra ABD Hava Kuvvetleri’nin izni ile SSCB ve Doğu Bloğu ülkelerine karşı Avrupa merkezli olarak kullanılması için geliştirildiği de öğrenilmiştir. Northrop F-5 günümüzde Türk Hava Kuvvetleri’nde eğitim uçağı olarak kullanılmaya devam etmektedir.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir