1. Anasayfa
  2. Uçaklardan Haberler

ABD Donanması Güneş Enerjili Uçak Geliştiriyor

ABD Donanması Güneş Enerjili Uçak Geliştiriyor
0

ABD donanması tarafından güneş enerjisi ile çalışan uçak geliştirildiği öğrenildi. Alınan bilgilere göre uçağın kanatlarında çok geniş ve büyük güneş panelleri yer alacak. Bu kapsamda da uçak kesintisiz şekilde 90 gün boyunca havada kalabilecek. Uçağın uçması için mürettebata da gerek kalmayacak.

Güneş Enerjili Uçak Geliştirme Aşamasında

Skydweller tarafından gelişim aşamasında olan uçak, ABD donanmasının isteği üzerine tasarlanıyor. Güneş enerjisiyle çalışan uçak gemilere aylar boyunca eşlik edebilecek. Denizlerin de sürekli olarak izlenmesini ve yasadışı ticaret veya göçlerin engellenmesi için yardımcı olacak. Uzmanlara göre model sadece alanında değil, yenilenebilir enerji tüketimi açısından da önem taşıyor.

Uçağın tasarımı 2015 ve 2016 yıllarında dünyanın dört bir yanında uçmuş olan, güneş enerjisi ile çalışmış Solar Impulse 2’yi referans alıyor. Model 71 metre kanat açıklığına sahip ve 2 kilowatt değerinde de güç üretebiliyor. Bunu sağlaması ise 269 metrekare fotovoltaik hücreler ile mümkün oluyor. Model ayrıca 360 kilogram ağırlığında kamera ve radar ekipmanını da taşıyabilecek.

Deneme Çalışmaları Başlayacak

Skydweller Aero tarafından yapılan açıklamada güneş enerjili uçak için yakın zamanda deneme uçuşları başlayacak. Markanın CEO’su Robert Miller tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Şu anda otonom uçuşu, ardından otonom kalkışı, daha sonra otonom inişi ve en son da ilk tamamen otonom uçuşunu test etme planımızı takip ediyoruz. Bütün bunlardan sonra da 90 gün dayanıklılık testini yapacağız.”

Markanın ayrıca kötü hava koşullarında kullanılması ve performansının da daha iyi şekilde arttırılması için modele hidrojen yakıt hücreleri eklemeyi planladığı da öğrenildi.

Güneş enerjisi ile çalışması tasarlanan uçakların kanat ve gövde kısımlarında güneş panelleri yer alıyor. Güneş ışınları bu panellere vurdukça paneller enerjiyi depoluyor. Marka tarafından 90 güne kadar uçuş yapabileceğini belirtmesi de bu noktada önem taşıyor. Normal koşullarda 90 günlük enerji depolamayı hacmi açısından yapamayacak olan model özellikle geceleri depoladığı enerjiyi kullanarak deposunda sürekli olarak yer açacak. Bu sayede de 90 gün boyunca enerjisi kesilmeden uçuş gerçekleştirecek. Markanın 90 günlük geliştirme yapması sonrasında uçakların kesintisiz hava sürelerini daha fazla uzatmak için ek geliştirmeler yapması da bekleniyor.

Hayatım Ucakkazalari.com :)

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir